Током претходне две седмице, истраживањем здравља становништва Србије, обухваћено је највише домаћинстава у Београду, Браничевском округу, Јужном Банату и Шумадији.  Ово истраживање Министарство здравља спроводи у сарадњи са Институтом за јавно здравље Србије ,,Др Милан Јовановић Батут“, у оквиру реализације пројекта „Пружање унапређених услуга на локаном нивоу“ – ДИЛС, који се финансира из кредита Светске банке. Временски услови не отежавају рад на терену,  а анкетарски тимови, на основу инструкција, прво обилазе најудаљенија (најнеприступачнија) места.
Према наводима Министарства здравља одзив је за сада добар, бољи у сеоским срединама. На терену је 77 трочланих екипа, односно 231 анкетар, који до краја новембра треба да посете укупно 6500 домаћинстава у 139 општина, у градским и сеоским срединама. Испитаници се бирају методом случајног узорка, а истраживањем ће бити обухваћено око 19 000 грађана. После истраживања здравља становништва Србије, рађених 2000. и 2006. године, ово, треће по реду треба да покаже до каквих је промена дошло у понашању
и навикама, какве су потребе становника у односу на здравље и коришћење здравствене заштите и да омогући ефикасно планирање даљих активности и мера Министарства здравља Републике Србије. Истраживање здравља становништва Србије трајаће до 30. новембра 2013. године.


ОРДЕЊЕ СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ МУЗЕЈУ И БИБЛИОТЕЦИ
                  24. октобар 2013.

На предлог владике шумадијског и владике администратора жичког Јована, Синод Српске православне цркве, одлучио је да два висока ордена за допринос култури и православљу, додели Народном музеју и Народној библиотеци „Стефан Првовенчани“ из Краљева.  Ордене је, на вечерашњој свечаности у Народној библиотеци, директорки те установе Драгани Типсаревић и директору Народног музеја у Краљеву Драгану Драшковићу, уручио владика Јован.

Народном музеју припао је орден „Светог цара Константина“, а бибиотеци „Деспота Стефана Лазаревића“ за, како је наведено, допринос култури и православљу. Владика Јован лично је предложио да ова два висока признања Српске православне цркве добију ове две установе.

„Кад сам дошао на место администратора жичког, моји сарадници и ја смо дали тај предлог који сматрам сасвим умесним, па се радујем што сам као некадашњи игуман студенички допринео да краљевачки музеј и библиотека добију ово највише признање СПЦ“, рекао је владика Јован.

Орден „Светог цара Константина“ додељује се онима који су допринели слободи вере и унапређењу људских права и слобода, а орден „Деспота Стефана Лазаревића“ за допринос у области културе, књижевности, песништва, преводилаштва и, уопште, хуманистичким наукама.

Директори Народне библиотеке „Стефан Првовенчани“ и Народног музеја у Краљеву, Драгана Типсаревић и Драган Драшковић, истакли су да су почаствовани признањима која су, како су навели, доказ да се установе на чијем су челу налазе на правом путу и представљају велики подстрек за сва будућа настојања да се тако високо признање оправда.
 
 
 

 


ДВЕ ДЕЦЕНИЈЕ УДРУЖЕЊА ВОЈНИХ ПЕНЗИОНЕРА,                             24. октобар 2013.

Удружење војних пензионера Србије, које је у Краљеву основано 1993. године са основним циљем да се помогне војној популацији у трећем добу,   обележило је двадесет година постојања. Рад удружења заснован на опредељењу да се војним пензионерима обезбеди пристојан и нормалан живот, покрио је пет општина: Краљево, Рашку, Врњачку Бању, Тутин и Нови Пазар.

Данас ова  добровољна, социјално-хуманитарна, нестраначка и патриотска организација има 1030 чланова.

Према речима Цветана Стаменковића, председника Удружења војних пензионера, њихов рад подржавају Министарство одбране и Министарство рада, запошљавања и социјалне политике, али се у процесу транзиције и реформе војске током две деценије мењао и друштвени, материјални, здравствени и социјални статус војних пензионера.

За 20 година Градски одбор Удружења војних пезионера, у складу са својим могућностима, бринуо је о старим, болесним и изнемоглим лицима и учествовао у заштити њихових права.

 
 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email