У оквиру активности Пројекта за повећање отпорности на природне катастрофе и унапређење стратегија приправности (ПРЕПС) коју, уз подршку Добротворне фондације Српске православне цркве „Човекољубље“, спроводи Град Краљево, преко Одељења за послове цивилне заштите Градске управе града Краљева, изведена је еколошка акција „Унапређење стања критичне инфраструктуре“.

„Човекољубље“ је у септембру 2020. године започело реализацију пројекта ПРЕПС у 14 градова и општина у Србији и Босни и Херцеговини у којима постоји повишени ризик од настајања природних катастрофа, а које немају довољно развијене капацитете смањивања ризика од природних катастрофа.

У Милаковцу, Грдици, Роћевићима, Ласцу, Гледићу, Годачици, Жичи и Рибници, волонтери су уклањали механичке препреке, чистили пропусте, канале, приобаље, уклањали дивље депоније поред река.

Како је истакао градоначелник Краљева др Предраг Терзић, приликом обиласка радова на делу леве обале реке Рибнице, грађани Краљева још једном могу да се увере да Град има изузетно развијене јединице цивилне заштите опште намене које, заједно са Фондацијом „Човекољубље“, учествују у еколошким акцијама на чак десет локација у нашем граду.

„Млади еколози, али и они нешто старији, успевају да очисте овај простор, покосе траву и да га припреме за наступајуће топле дане, када ће велики број Краљевчана и гостију из других градова доћи на ово прелепо место“, изјавио је Терзић.

Према његовим речима, проблем града Краљева је што постоји велики број дивљих депонија.

„Жао ми је што дивље депоније имамо и поред наших светиња. Данас су волонтери очистили и једну такву депонији у Жичкој шуми, непосредно поред Манастира Жиче. Зато апелујем на све Краљевчане, али и људе који долазе у наш град, да воде рачуна о животној средини и да смеће бацају у судове који су за то предвиђени, а не да загађују водотокове, травњаке и шуме“, поручио је градоначелник.

Руководилац Одељења за послове цивилне заштите Здравко Максимовић истакао је да је циљ ове еколошке акције да се допринесе смањењу ризика неких будућих катастрофа, пре свега отклањање опасности од поплава.

„Акценат је на успостављању функционалне инфраструктуре односно канала и пропуста, као што је уређење приобаља реке Рибнице“, изјавио је Максимовић.

Према речима представнице Фондације „Човекољубље“ Весне Глувчанин, пројекат ПРЕПС финансира Агенција САД за међународни развој (УСАИД), а реализују га CRS у Босни и Херцеговини односно Фондација „Човекољубље“ и партнерска организација Caritas Србије на територији Републике Србије.

„Пројекат се односи на јачање система заштите од елементарних катастрофа, а ово су подручја где се катастрофе, као што су земљотрес и поплаве, понављају. Циљ пројекта је да се продуби сарадња између локалне самоуправе и месних заједница како би, након завршетка пројекта, систем раног узбуњивања и обавештавања био ојачан и како би се реаговало на време“, појаснила је Весна Глувчанин.

Волонтерска еколошка акција, уз подршку донатора у виду материјала и алата за рад, спроведена је у циљу подизања свести становништва о припреми на катастрофе и потреби учешћа становништва у систему цивилне заштите, као и значају спровођења превентивних мера у циљу смањења ризика катастрофа.

Пројекте активности оснаживања локалних самоуправа и локалних месних заједница ДФСПЦ „Човекољубље“ споровoди на територији Краљева, Лучана, Мионице и Крупња. У наставку пројекта, у циљу јачања отпорности локалних заједница на природне катастрофе, локалне заједнице ће бити у прилици да конкуришу за грантове и реализују мале пројекте. Такође, биће организоване симулације природних катастрофа, вежбе евакуације становништва, као и спровођење кампања подизања свести локалног становништва о значају смањивања ризика од природних катастрофа.

Print Friendly, PDF & Email