„Из Краљева се може на све четири стране света, али баш због искушења у којем се наш град, наш народ и наша држава налазе, непогрешиво морамо бирати пут ка себи и у себе", поручио је вечерас са свечане академије поводом имендана нашег града градоначелник Краљева Драган Јовановић. У реализацији уметничког дела програма у свечаној сали зграде Градске управе  учествовали су представници културних установа града, а међу званицама је био  велики број познатих имена из друштвено-политичког живота нашег града.

            Данашње име Краљево је добило током посете краља Милана 19. априла 1882. године, а на писану молбу тадашњих Карановчана, које је предводио кнез Јован Новаковић, председник тадашње општине Карановац. Наш град је кроз историју пет пута мењао име, а шест година, од 1949. до 1955. године, звало се Ранковићево, после чега му је враћен данашњи назив.

            – Имамо се чиме поносити, богата је историјска прошлост нашег града. Ако неко не зна којим путем да крене, нека се осврне ка Жичи и Студеници, па ће му се пут сам указати. Ако га обузме страх, нека се сети Лагерског гробља; ако га сколи кукавичлук, нека му мисао падне на Јована Курсулу. Ако му се пева, нека пева као Лепа и Тозовац; ако би да пише, нека то чини као Горан Петровић; ако би нешто са лоптом, нека под кошевима буде спретан и срчан као Љубодраг Дуци Симоновић – речи су из беседе градоначелника који је свим грађанима Краљева честитао имендан поручујући да, и у тешким временима, сви треба да се понашамо, ако не краљевски, онда барем достојанствено.

            Председник Савета за културу града Краљева Милош Милишић парафразирао је речи Душка Радовића „Ко се јутрос пробудио у Београду, може то сматрати својим животним успехом и свако даље инсистирање на успеху било би нескромно" у поруку да „онај ко се јутрос пробудио у Краљеву може бити срећан":

            – Наравно, град са краљевским именом пати од многих невоља, али смо ту да свако, онолико колико буде умео и могао то исправи. Краљево 131 годину носи име које нас обавезује да радимо на томе да једног дана и у овом граду све буде краљевски – навео је Милишић.

            Он је оценио да имендан Краљева никада раније није био обележен бројнијим културним садржајима него ове године, управо захваљујући Завичајном друштву „Краљево", граду Краљеву, Савету за културу и већем износу средстава који је ове године издвојен за обележавање тог празника.

            У име Завичајног друштва „Краљево" госте присутне на академији поздравио је хроничар Милан Матијевић:

            – Краљево је кроз историју и векове пуно пута посртало, дизало се, напредовало и развијало, све до данашњих висина и ширина – рекао је Матијевић.

            Свечана академија била је осмишљена тако да прикаже Краљево у садашњости, са освртом на велику, славну и тужну прошлост и да наслути светлу будућност. Током академије, стихове о Краљеву и Краљевчанима казивали су песници Милоје Радовић и Верослав Стефановић. У уметничком делу програма учествовали су Гудачки квартет и Камерни оркестар Музичке школе „Стеван Мокрањац".

Обележавање имендана града започето је пре десетак година на иницијативу Завичајног друштва "Краљево", чији представници су, традиционално, на данашњи дан у Породилишту ЗЦ "Студеница" доделили поклоне мајци и беби која је на имендан града прва рођена, као и породици Михајловић у Ратини, родитељима прворођене бебе у краљевачком породилишту 19. априла прошле године.

Због богатих културних садржаја којима ће, све до краја априла бити обележаван градски имендан, сасвим је очигледно да је Краљево, као што је на свечаној академији поручено, „град који стари колико мора, а подмлађује се колико може".

Print Friendly, PDF & Email