У оквиру пројекта „Помоћ при запошљавању и самозапошљавању угрожених група“, градоначелник града Краљева др Предраг Терзић и координатор пројекта Милка Ђурђевић свечано су потписали Уговор о сарадњи између града Краљева и организације Хелп.

Допринос смањењу сиромаштва, социјалној инклузији, одрживом и инклузивном економском развоју, као и остваривању задовољавајућих услова рада за све, путем обезбеђивања побољшаног приступа тржишту рада и запошљавању – главни су циљеви пројекта, који ће подржати имплементацију локалних развојних стратегија, посебно оних везаних за запошљавање угрожених група. Најмање 20 бизниса на територији града Kраљева ће, кроз донације у опреми и/или материјалу, у оквиру гранта просечне вредности у износу од 2.000 евра и 3.600 евра, организацију мотивационих радионица, пословних и стручних обука, студијских посета и услуге пословног менторинга, добити подршку како би започели или развили пословну делатност.

Градоначелник је захвалио на овој помоћи при запошљавању и самозапошљавању тежих категорија на територији града Kраљева.

„Радује ме што, поред становника града Kраљева који данас имају могућност да раде у ‘Леонију’, ‘Тај групи’, у ‘Гиру’, ‘Амиги’, ‘Радијатору’ и у читавом низу краљевачких предузећа, и теже запошљиве категорије имају могућност да се запосле добијајући донацију у опреми и материјалу, која ће им омогућити да раде и зараде од свог рада. Јако је важно да они чланови друштва који до сада нису могли да допринесу свом и развоју своје породице зарађујући и приходујући, сада ту могућност имају, а у томе им помажу Хелп и Сида. Надам да ћемо у будућности заједно моћи да запослимо што је могуће више Краљевчана и да ће нам партнер у томе и даље бити организација Хелп“, поручио је градоначелник Краљева др Предраг Терзић.

Хелп већ дуги низ година реализује различите пројекте на територији града Kраљева. Више од три и по милиона евра је до сада уложено на различите хуманитарне пројекте и пројекте одрживог развоја.

„Кроз наше пројекте подржано је готово 800 породица кроз економско оснаживање, више од 200 породица је добило неки види стамбене подршке, чиме су им побољшани услови становања, реализовали смо на десетине хуманитарних пројеката и реаговали у ванредним ситуацијама након елементарних непогода. Потписивањем овог уговора наставићемо одличну сарадњу са локалном самоуправом“, поручила је координатор пројекта Милка Ђурђевић захваливши и донатору Шведској Влади и локалној самоуправи на одличној сарадњи при реализацији различитих пројеката.

Како је навела, почетком новембра биће одржане мотивационе радионице које ће бити усмерене на посебно угрожене категорије становништва – оне које су у посебном ризику од социјалне искључености због сиромаштва као што су Роми, неформалне сакупљаче секундарних сировина, рурално становништво, жене, младе, вишечлане породице, оне са нижим образовним нивоом и мањинске групе.

Информативна кампања ће бити одржана током новембра и децембра, након тога ће, кроз две фазе селекције, наши тимови одабрати 20 идеја за које сматрамо да су одрживе и да имају највише шансе да успеју. Грађани Kраљева биће обавештени благовремено путем средстава јавног информисања“, објаснила је представница Хелпа.

У првој једногодишњој фази пројекта, чија је укупна вредност 2.876.010,80  евра, биће додељено укупно 176 грантова, а пројекат ће бити имплементиран у 16 општина и градова Републике Србије у периоду од јула 2021. до јуна 2025. године.

Пројекат финансирају Шведска влада, преко Шведске агенције за међународни развој и сарадњу Сида, и град Kраљево, а реализује немачка организација „Хелп – Hilfe zur Selbsthilfe“ у сарадњи са Градом.

Укупна вредност инвестиције, у првој фази пројекта „Помоћ при запошљавању и самозапошљавању угрожених група“, за град Kраљево износи око 45.950,00 евра.

Print Friendly, PDF & Email