Градоначелник Краљева др Предраг Терзић, са в.д. директора Јавног предузећа за уређење грађевинског земљишта Александром Несторовићем, у пратњи домаћина – директора Срећка Бонџића, обишао је површински коп „Ибарских рудника“ Тадење – Прогорелица, где се врши експлоатација каменог угља.

„Разговарали смо о могућности реструктурирања предузећа и проблемима са којима се суочавају. Главни проблем није пласман производа, јер све што произведу, они и продају „Електропривреди Србије“, највећи део овог угља одлази у „Термоелектране Никола Тесла“ у Обреновцу. Проблем је допремање руде јер „Железнице Србије“ то не раде у оној мери у којој је неопходно с обзиром на количину производње. Надам се да ћемо те проблеме у будућности решавати како оволике залихе не би стајале на самом копу“, изјавио је градоначелник додавши да, ма колике биле плате рударима, њихов посао нимало није лак, а њихов хлеб је „са седам кора“.

У ушћанском крају, поред „Ибарских рудника“, који су највећи послодавац у читавој области, постоји неколико привредника, тако да нема много незапослених са средњом стручном спремом, оценио је градоначелник.

Како истиче Бонџић, тренутна месечна производња угља у овом руднику каменог угља износи око 12.000 тона односно планирана годишња је око 140.000 тона. Ипак, због јако лоше испоруке, на два депоа се налази око 40.000 тона угља на залихама.

„Нису нам то једине залихе, има око 110-120.000 тона угља. Проблем је испорука, јер нам је уско грло железница. Због мањка вагона и локомотива, железница није у могућности да испоручи месечно више од 8-9.000 тона. Наше су потребе за 15.000 тона месечне испоруке“, каже директор „Ибарских рудника“, у којима је запослено између 480 и 510 рудара.

Према његовим наводима, на овом копу је било око 1.500.000 тона угља. Експлоатација је предвиђена у наредних седам година, а за касније размишљају о новим погонима, пре свега на експлоатацији борних минерала и прелазак на експлоатацију угља у Западноморавски басен у долини реке Мораве.

„Истраживачко право поседује канадска фирма, која се спрема да изврши до пролећа још нека додатна бушења и надамо се да ће током наредне године бити спремна за пројектовање односно експлоатацију борних минерала. Што се стратешког партнера тиче, делимично ћемо решити проблем са Канађанима и експлоатацијом борне руде, а очекује се реорганизација Јавног предузећа за подземну експлоатацију угља Ресавица. После те реорганизације очекујемо и стратешког партнера за „Ибарске руднике“, што се тиче овог дела експлоатације угља“, каже Срећко Бонџић.

            Градоначелник очекује да ће становници Ушћа, у четворогодишњем мандатном периоду, видети побољшања у области водоснабдевања, канализационе мреже, у могућности да дођу до администрације на лакши начин.

„Мислим да ће данашњи разговори са привредницима овог краја и директором „Ибарских рудника“, уз разговоре са члановима Савета Месне заједнице Ушће, дати допринос томе да неке ствари у Ушћу буду решене. Проблеми са којима смо упознати током разговора су решиви, други су, по мом мишљењу, нереални, али ћемо у будућности решавати оно што је могуће“, поручио је градоначелник Краљева др Предраг Терзић.

 

 

         

      Дај педалу раку“                                                                                       02.10.2016.

Женски центар „Милица“ из Врњачке Бање, под покровитељством Министарства здравља Републике Србије, Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“, у сарадњи са локалним самоуправама и локалним здравственим институцијама, заводима за јавно здравље, спортским савезима, удружењима и клубовима, другу годину заредом, организовао је Караван Дај педалу раку”. ˃˃˃˃ опширније

 

 

Print Friendly, PDF & Email