У вези са високим износима пореза на имовину у решењима која стижу грађанима, градоначелник града Краљева др Предраг Терзић је изјавио да грађани немају разлога за бригу.

„У другој и трећој зони је дошло до одређених грешака, односно пољопривредно земљиште се у катастру водило као грађевинско и, на основу података добијених из катастра, наша пореска администрација је донела решење са знатно вишим износима за плаћање пореза у односу на реално“, објаснио је градоначелник.

Како је истакао, нова решења неће стизати, али ће износ свакако бити умањен.

            Градоначелник се осврнуо и на проблем који је значајнији и за чије решавање је потребно знатно више времена. Наиме, ради се о томе да се пољопривредно земљиште опорезује према томе где се налази, а не каквог је квалитета земљиште.

Како је истакао градоначелник, ми немамо пољопривредно земљиште у првој зони, али га имамо у другој, трећој, четвртој. Нема разлога да пољопривредно земљиште које се налази у другој зони, уколико је класа земљишта иста као у четвртој, има вишу пореску стопу.

„Ако се то земљиште обрађује и доноси принос, квалитет и количина приноса зависиће од квалитета земљишта и начина његове обраде, а не од места где се налази. Потрудићемо се да у будућности то решавамо“, рекао је градоначелник Краљева др Предраг Терзић. 

Print Friendly, PDF & Email