Корисницима грантова у пројекту Смањење сиромаштва и унапређење могућности запошљавања маргинализованих и угрожених група становништва са фокусом на Ромкиње у Србији" представници ХЕЛП-а и града Краљева испоручили су данас дванаест трицикала са комплетима заштитне опреме.

Финални корисници грантова који су уговоре о донацији са Хелпом потписали почетком маја већ крајем истог месеца су почели да добијају опрему за започињање пословне делатности. До сада је 13 корисника добило опрему, а 12 Рома је, поред трицикала за сакупљање секундарних сировина, добило и комплете заштитне опреме – по једну кишну кабаницу, два пара заштитних рукавица, качкет и прслук, као и универзални кључ за бицикл и сет за оправку гума. Вредност опреме коју су добили сакупљачи износи око 4.600 евра.

Према речима Драгомира Спасића, службеника немачке хуманитарне организације Хелп, Канцеларија у Краљеву, да би корисници добили грант, морао је да постоји одређени степен социјалне угрожености и здрава пословна идеја. Пројектом је предвиђена подршка 30 малих бизниса, а треба да се обезбеди опрема за још пет-шест корисника. Следећи кораци су пружање стручне помоћи за кориснике, чија је обавеза 15 сати друштвено-корисног рада, затим праћење мониторинга и менторинга. Како је истакао Спасић, постоји интересовање донатора за наставак оваквог пројекта. Он је захвалио медијима и представницима града, чија помоћ и подршка су биле веома значајне у реализацији пројекта.

Заменик градоначелника Краљева Милун Јовановић је истакао дугогодишњу успешну сарадњу са Хелпом, са којим су реализовани бројни пројекти. Овај пројекат је био усмерен према маргинализованим групама, с циљем да им се помогне да остварују доходак, како би својим породицама обезбедили нормалан живот.  

Међу финалним корисницима је 19 жена и 14 мушкараца, који ће уз помоћ дониране опреме самостално започети микро и мале бизнисе у области пољопривреде, услуга и заната (пекари, кројачи, аутосервисери, фризери, козметичари, сакупљачи секундарних сировина).

Хелп је у Краљеву до сада реализовао двадесет пројеката доделом 551 гранта у опреми и обезбеђивањем стамбених решења за 139 породица.

Пројекат „Смањење сиромаштва и унапређење могућности запошљавања маргинализованих и угрожених група становништва са фокусом на Ромкиње у Србији“ Хелп спроводи уз финансијску подршку Шведске агенције за међународну сарадњу Сида, а суфинансирају циљни градови и општине Краљево, Лесковац, Крушевац, Пријепоље, Пожаревац, Владичин Хан и Врање. Вредност овог пројекта у Краљеву износи 116.493,00 евра, уз учешће града од 4.725,00 евра. Укупна вредност пројекта за седам градова и општина износи 776.622,00 евра.

Циљ пројекта је интеграција маргинализованих Рома и других социјално угрожених група становништва у Србији мотивисањем на самозапошљавање и активан приступ тржишту рада кроз радионице, обуке, грантове у опреми и умрежавање.


 
 
 

 

Print Friendly, PDF & Email