„Јустин, по милости Божјој, православни епископ жички, на предлог Црквене општине у Кованлуку, Архијерејског намесништва жичког, господина др Предрага Терзића из Краљева, за несебичну љубав коју исказује према Светој цркви, увршћујемо у ред црквених добротвора, призивајући на њега и на домаћу цркву његову Божји благослов“, са потписом Његовог преосвештенства епископа жичког г. Јустина, стоји у грамати коју је лично уручио градоначелнику града Краљева др Предрагу Терзићу на Светој архијерејској литургији у Храму Светог Василија Острошког.

Пети јунски дан био је посебно свечан у Храму јер су, након литургије, освештани и новоизграђени парохијски дом, црквена продавница и горионик.

Празнично расположење употпунила је и дводневна манифестација „Средњовековни дани“, одржана у порти Храма, с благословом Његовог преосвештенства, у организацији удружења „Гвоздени ратници“, које окупља људе који негују средњовековну традицију. Из Новог Сада, Београда, Ниша, Крагујевца, Крушевца, Љига, Звечана дошла су удружења која се баве реконструкцијом средњовековног живота и борења.

Оба дана викенда организован је целодневни средњовековни камп, у коме су одржане радионице, представљени занати, организоване игре за посетиоце. Приређен је турнир у стреличарству, витешко надметање, борбе оклопника. Посетиоци су могли да се врате у славне дане средњовековне историје, да се упознају са изгледом, оружјем и опремом српских ратника од X до XV века, као и веома значајном улогом жена.

Старешина Храма Светог Василија Острошког протојереј Иван Радовановић је захвалио епископу на помоћи и подршци приликом изградње парохијског дома, као и благослову с којим ће се верни народ овог краја у њему окупљати.

„Радоваћемо се и ми свештеници и наше породице и цела наша заједница, у овим јако смутним временима у којима данас живимо. Али имамо Вас као духовног оца, као духовног вођу пред Богом и пред људима. На томе благодаримо Господу свакога дана“, поручио је старешина Храма. Он је на свесрдној подршци захвалио свима који су били уз братство Храма и парохијане, не само  приликом изградње парохијског дома, а посебно градоначелнику др Предрагу Терзићу:

„Градоначелник нас је, поред материјалне помоћи, увек пријатељски разумео – и нас и нашу Црквену општину и уопште живот овог храма, како у њему самом, тако и у граду.“

Његово преосвештенство епископ жички Јустин се осврнуо на значај ове недеље, посвећене Светим Оцима 1. Васељенског Сабора, који је одржан 325. године у Никеји, који је врло битан.

„То је почетак Цркве која се бори против свих могућих неправилних учења, и то чувањем, као што је Господ тражио од самога Бога да сачува своје верне и Црква Божја сама од себе, кроз своје васељенске саборе, утврђује праву веру, чува праву веру“, казао је владика наводећи Христове речи:

„Онај ко ме истински воли, држаће моје заповести. Онај који држи заповести, припрема се за Царство небеско, из дана у дан, кроз Цркву и са Црквом. Без Цркве нема спасења. Можемо да будемо добри људи, да будемо милосрдни, да будемо добри пријатељи, али да се спасемо – не можемо.“

Владика је у беседи казао и да је за нас све ово привремено… ратови, непогоде, несреће… привремени свет који није сигуран.

„Ми се надамо и уздамо у Царство небеско. То је оно што нас испуњава, то је светлост нашег живота. Долази цар царева и господар господара. Тада ће се завршити ово привремено и склопиће се као кад се склапа књига и почиње ново небо и нова земља. Нека Господ Бог, који је васкрсао ради нас и нашег спасења, да нас опет почаствује, да нас прослави, буде са нама, са Оцем и Духом Светим у све векове и сву вечност“, казао је у беседи верном народу у Храму Василија Острошког Његово преосвештенство епископ жички Јустин.

Print Friendly, PDF & Email