Представници компаније ИКЕА у Србији завршили су комплетно опремање три социјална стана у Краљеву у које ће се уселити млади без родитељског старања из овог града.
Четворо младих који су детињство провели у хранитељским породицама и домовима за незбринуту децу јуче су се уселили у станове. У Краљеву је у хранитељским породицама, домовима и дечјем селу још 76 деце о којима брине Центар за социјални рад, коме су и предати ови станови на употребу.
Запослени компаније ИКЕА били су ангажовани на развоју комплетног идејног решења за уређење станова, као и на обезбеђивању и састављању неопходног намештаја и производа за домаћинство. Опремање станова представља наставак вишемесечног пројекта, укупне вредности око 60.000 евра, започетог у априлу ове године када је ИКЕА донирала 200 креветића за два краљевачка вртића и 36 софа за породице које су погођене последицама земљотреса.
Драган Скалушевић, регионални директор компаније ИКЕА, на примопредаји опремљених станова изјавио је:
– Настојали смо да првенствено разумемо потребе и жеље деце која ће живети у становима и на основу тога осмислили идејна решења модерног скандинавског стила, како бисмо створили окружење у коме ће осећати пријатно и уживати у свакодневним активностима. Компанија ИКЕА ће се и даље трудити да кроз своје активности стално доприноси бољем свакодневном животу што већег броја људи, а велику пажњу наставићемо да посвећујемо друштвеним иницијативама за унапређења права и услова живота деце и угрожених група становништва у Србији – рекао је Скалушевић.
Градоначелник Краљева Љубиша Симовић овом приликом је изјавио да је град Краљево веома захвалан компанији ИКЕА на још једном пруженој помоћи. До сада је намештај ове шведске компаније обрадовао малишане у краљевачким вртићима и пострадале у земљотресу. Младима који напуштају социјалну заштиту прилика да живот наставе у потпуно опремљеном новом дому пуно ће значити. Град Краљево ће наставити да води бригу о њима, али и о другим социјално угроженим категоријама становништва – рекао је градоначелник Краљева Љубиша Симовић.
Кључеве станова младима су уручили министар у Влади Србије Расим Љајић и градоначелник Краљева Љубиша Симовић.
Љајић је рекао да је Краљево 16. град у коме се реализује услуга "Кућа на пола пута", односно становања уз подршку пунолетној деци без родитељског старања док се потпуно не осамостале.
У Србији сада има између 50 и 60 младих људи који користе ову социјалну услугу. 
"Идеја је да деци која излазе из дома или породичног смештаја омогућимо да се што пре осамостале тиме што ћемо им обезбедити стан за период од 15 до 18 месеци", рекао је Љајић.
Према његовим речима, у овој области реформе социјалне политике направљен најзначајнији помак у последњој декади.
Љајић је рекао да је пре осам година у домовима било више од 2.000 деце, а сада их је око 600, са тенденцијом даљег смањивања. Такође, у исто време је у хранитељским породицама било само 1.800 деце без родитељског старања, а сада их је више од 5.000.
Деца треба да расту у природном или сродничком окружењу, а смештај у дом или сличну институцију треба да буде само крајња нужна мера, каже Љајић.
 
 
 

Print Friendly, PDF & Email