У селу Тавник код Краљева данас је положен камен темељац за Фабрику панела у коју ће, како је најавио Швајцарац Рене Хауслер, оснивач компаније „Noble Environmental Europe", током наредних неколико месеци бити уложено између 15 и 17 милиона евра и која ће запошљавати стотинак радника.

Захваљујући заједничким улагањима суинвеститора из Србије Ненада Трифуновића, Ренеа Хауслера из Швајцарске и Роберта Ноблеа, власника компаније „Еcor" из Сан Дијега у Сједињеним Америчким Државама (САД), који је иноватор нове технологије у производњи панела од еколошких материјала, прва фабрика са том врстом модерне технологије у Европи биће изграђена у нашој земљи, где ће пословати под називом „Noble Environmental Serbia" д.о.о.

„Фабрика панела, која ће бити део компаније „Noble Environmental Europe" имаће око 6.000 квадратних метара и лиценцу и право да продаје производе у целој Европи, Русији, на Блиском истоку и у Африци", рекао је Рене Хауслер.

Према речима Роберта Ноблеа, питање које му стално постављају у Америци када чују да отвара фабрику у Србији јесте зашто је донео такву одлуку.

Компанија на чијем је Нобле челу, има пословне партнере у Јапану, преко Малезији, Кини, Кореји, Бразилу, Мексики и другим земаљам, али Краљево и Србија одабрани су само делом због, како је рекао, ниже цене радне снаге, него у Америци.

„Ми смо овде нашли организовану земљу са инфраструктуром, одличним инжењерским кадровима и правим професионалцима, па цена радне снаге није била пресудна", рекао је Нобле.

Према његовим речима сам објекат фабрике биће еколошки прихватљив пример целој Европи, јер ће она бити енергетски ефикасна због соларних панела који ће прикупљати сунчеву енергију.

Поседоваће и термални котао који ће производити енергију која ће се користити у произодњи, а биће сакупљана и кишница која ће се такође користити у производне сврхе, па ће према речима Ноблеа то бити светски подухват и пример одговорности према природи.

„Радници неће бити изложени отровним гасовима, већ ће радити у потпуно чистој средини, са чистом водом  и рециклираним папиром и картоном", рекао је Нобле.

Према његовим речима, дугогодишњи партнер компаније „Еcor" у САД је америчко Министарство пољопивреде, због тога што ова фирма једина у свету производи врсту панела који се користе у грађевинарству, за производњу намештаја и пољопривредних алатки, па је данас „Еcor" лопата искоришћена и за полагање камена темељца будуће фабрике.

Градоначелник Краљева Драган Јовановић изразио је задовољство што је град успео да привуче овакве инвеститоре који доносе еколошки чисту технологију и запослиће стотинак радника.

„Пројекат за иградњу ове фабрике радиле су наше краљевачке фирме, градиће је, такође, домаће фирме и зато ми је драго што су инвеститори препозналли труд локалне самоуправе да убрзамо процедуре за добијање дозвола, што представља позитиван сигнал и за све потенцијалне улагаче", рекао је Јовановић.
Отварање Фабрике панела планирано је за почетак септембра, а производи ће за почетак бити пласирани најпре на европско, а касније на америчко и на руско тржиште.
Print Friendly, PDF & Email