Изложба „Кад је цео свет стао, оне нису“ – прича испричана кроз уметничке фотографије великог формата о десет жена из различитих сфера живота које су током пандемије вируса COVID-19 наставиле да се боре радећи свој посао, представљена је и краљевачкој публици. Фотографије сваке жене на изложби прати и аудио прича о њиховом искуству и раду током пандемије – осећањима, улогама које су имале, како су допринеле заједници током новонастале ситуације. Аутори фотографија су Сандра и Игор Мандић.

Краљевчани ову изложбу која обилази целу Србију, у којој су представљене пољопривреднице, медицинске сестре, учитељице, продавачице, апотекарке, социјалне раднице, волонтерке, могу да погледају у свом граду захваљујући ангажовању Савета за родну равноправност града Краљева и Историјског архива Краљево.

Како истиче председница Савета за родну равноправност града Краљева Лидија Павловић, представљено је десет жена из читаве Србије, различитих професија, начин на који су оне доживеле пандемију и хаос који је завладао током ковида у прошлој години, како су се оне избориле са тим.

„Свака од њих је на различит начин доживела ову ситуацију. Издвојила бих ту сналажљивост жена, као примарни печат читаве ове приче. Пољопривреднице су се, на пример, када су стале пијаце, када није постојала могућност да излажу своју робу, организовале и направиле онлајн пијацу и почеле преко друштвених мрежа да излажу своје производе и да их тако продају. Наравно, најтеже је било медицинским радницима, на њима је била највећа одговорност“, каже Лидија Павловић.

Директорка Историјског архива Краљево Весна Милојевић истиче да је свака прича драгоцена, свака има своју тежину.

„Допада ми се што свака прича има јасну, снажну поруку. Здравствена струка је била највише и изложена и угрожена, и у појединим ситуацијама је чак белину мантила заменила црнина, колеге из те професије су дале свој живот у борби против ове пандемије. Сестра Слађана, рецимо, каже да смо се, без обзира на то што смо под присилом морали да држимо дистанцу, ипак некако зближили. Сматрам да изложба треба да уђе у сваку градску кућу, у сваку установу културе, у сваку институцију. Осим што говори о важности жена у читавој овој причи, мислим да је ово најбољи начин да свим овим професијама кажемо једно људско и топло – хвала“, поручила је Весна Милојевић.

Приликом отварања изложбе, заменик градоначелника Краљева Вукман Ракочевић је искористио прилику да захвали свим женама на ономе што дају на свом радном месту, у кући, у породици. Како је истакао, слушајући једни друге, међусобно се помажући, на добром смо путу да се вратимо у нормалан живот.

Како се приликом отварања могло чути, у наредном периоду у нашем граду ће бити покренута иницијатива да се на сличан начин ода пошта и нашим суграђанкама које су имале велику улогу на разним пољима током ковид пандемије.

Пројекат је реализован уз подршку Агенције Уједињених нација за родну равноправност и оснаживање жена UN Women, са Kоординационим телом за родну равноправност, Министарством за европске интеграције, Делегацијом Европске уније у Србији и Амбасадом Француске у Београду.

Изложба је премијерно представљена у Београду на Међународни дан жена, као део глобалне кампање „Жене лидерке“ Уједињених нација.

Print Friendly, PDF & Email