Чланови Савета за безбедност саобраћаја града Краљева и припадници саобраћајне полиције спровели су кампању „Не алкохолу“ на аутобуском стајалишту у Карађорђевој улици, пре кривине ка ОШ „Чибуковачки партизани“. Циљ кампање је био да подсети возаче моторних возила да током предстојећих зимских празника, због повећане употребе алкохола, последице могу бити погубне за све учеснике у саобраћају, али и на санкције које су предвиђене Законом о безбедности саобраћаја.

Председник ужег сазива Савета за безбедност саобраћаја града Краљева Ненад Марковић je подсетио да тек предстоје две највеће славе – Свети Никола и Свети Јован, али и новогодишњи и божићни празници, предновогодишње прославе фирми.

„Ово је наш начин, молба, апел возачима, да не конзумирају алкохол када возе, да не иду возилом или, ако иду, да обезбеде некога ко није под утицајем алкохола да их вози. На срећу и понос Краљевчана, нико данас заустављен није био под утицајем алкохола – мада је било тек 12.30 часова. Алкохол је најчешћи узрок саобраћајних и незгода са погинулим лицима. Алкохол утиче у саобраћају на време реакције возача, које је дупло веће под утицајем алкохола. Ако возач иде 80 км/час, време реакције му се повећава за секунду, за коју он пређе 25 метара. Са закашњењем реагује на опасну ситуацију и тако људи гину. Саобраћајна полиција ће појачати овакве контроле, и ових дана и око Нове године, а у јануару ће их бити и више“, рекао је Марковић.               

 „Радимо пасивно алко тестирање возача. Трудимо се да обухватимо што више возача у контроли саобраћаја. До сада нисмо имали возача под дејством алкохола. Алкохолисаност возача је чест, посредни, узрок саобраћајних незгода. Од почетка године забележена су 582 прекршаја алкохолисаности возача. Контролу усмеравамо нарочито током празника, а незгоде се најчешће дешавају у дане викенда“, истакао је заменик командира саобраћајне полиције Златко Комарац,

Појачана контрола алкохолисаности возача реализована је у сарадњи са Републичком саобраћајном инспекцијом и Агенцијом за безбедност саобраћаја. Возачи који нису били под дејством алкохола, добили су флајере и по једно безалкохолно пиће.

           

Print Friendly, PDF & Email