Октобар се широм света обележава као Међународни месец борбе против рака дојке најчешћeg обликa канцера код жена. Удружење „Жена уз жену“ покренуло је пројекат „Буди храбра“, који за циљ има указивање на важност превентивних прегледа и раног откривања малигнитета, као и подизање свести о распрострањености ове пошасти.

Како многе жене које су обелеле од ове болести, нажалост, нису биле у могућности да оду на превентивне ултразвучне прегледе, овим пројектом Удружење је желело да омогући знатно већем броју жена бесплатне ултразвучне прегледе дојки и консултације са лекаром.

Обилазећи градове и општине широм Србије, Kараван опремљен  неопходном опремом за дијагностички преглед стигао је и на Трг српских ратника у Краљеву. Наше суграђанке су имале могућност да ураде бесплатан преглед у недељу и понедељак у периоду од 12.00 до 18.00 часова.

У име града Краљева, добродошлицу Удружењу „Жена уз жену“ пожелео је помоћник градоначелника задужен за социјална питања Марко Матовић. Он је истакао да је посебно  задовољство поздравити организаторе овако значајне акције, с обзиром на то да живимо у време када је канцер врло распрострањена болест и представља један од највећих здравствених изазова за наше друштво.

„Ово је веома важна прилика за наше суграђанке и пријатно ме је изненадио ред заинтересованих за преглед, који се простирао до пола улице. Мислим да можемо рећи да данас имамо бољу здравствену културу и свест него ранијих година“, истакао је Матовић.

Према његовим речима, Град ће увек пружити подршку оваквим акцијама, а како сматра, требало би их проширити и на рурално подручје јер и у селима постоји велика потреба за оваквим прегледима.

У име Удружења „Жена уз жену“, Марија Лакић је захвалила граду Краљеву на подршци у реализацији овог пројекта и у нашем граду, као и пријатељима пројекта компанијама „Дунав осигурање“ а.д.о, „Авон“, „Форео“, „Новартис“ и „Мидес“, који је уступио ултразвук, и пумпи „Кнез Петрол“, која је донирала бензин, без чије подршке овај пројекат не би био изводљив.

Како је истакла, ове године, караван „Буди храбра – прегледај се“ четврти пут обилази Србију и омогућава бесплатан превентивни преглед женама у тринаест градова и општина. Превентивни скрининг, који би требало урадити једном годишње, намењен је женама од 20 до 45 година, док би жене старије од 45 требало, превентивно, да ураде мамограф.

Удружење „Жена уз жену“ основале су две храбре жене Ана Дорник и Марија Лакић, с циљем да помогну, едукују и заједничким снагама, у сарадњи са  стручним лицима, буду ослонац свим женама и девојкама у борби против ове опаке болести од које у Србији сваке године оболи 4.500 жена. До сада је преглед био доступан у више од 40 локалних самоуправа и том приликом је урађено више од 3.500 прегледа, захваљујући којима су откривена 24 канцера, као и више од 350 цисти и више од 700 фиброаденома.

Караван је овог октобра омогућио бесплатне прегледе за више од 80 Краљевчанки, али и женама у Новом Саду, Сремској Митровица, Шапцу, Обреновцу, Убу, Љигу, Младеновцу, Kрагујевцу, Чачку и Ужицу, а ускоро ће обићи  и Kрушевац – 25. и 26. октобра и Јагодину – 27. и 28. октобра.

Print Friendly, PDF & Email