Легенда краљевачког спортског новинарства, човек који је млађим колегама био узор и камен темељац, учитељ – и о послу и о животу, Зоран Бачаревић – Бачо, Чича, Зорба… преминуо је 19. марта. Од Бачаревића су се, на комеморацији у Градској управи града Краљева, опростили представници Града, колеге, пријатељи…

Градоначелник Краљева др Предраг Терзић је у своје и у име својих сарадника изјавио саучешће породици Зорана Бачаревића.

„Задатак новинара јесте и да успеју да иза себе оставе младе људе који се интересују за тај посао и који ће наставити тамо где су они стали. У оба погледа Зоран Бачаревић је успео. Добро је радио свој посао, а иза себе је оставио плејаду младих људи који данас имају своје ученике и настављају да се баве спортским новинарством“, рекао је Терзић додајући да бити спортски новинар није лако.

„Поред спортских новинара који прате најважније фудбалске, кошаркашке, одбојкашке, рукометне лиге на свету и који могу да до података дођу пратећи телевизијске програме, спортски новинари у мањим местима прате ниже рангове такмичења и треба да обилазе различите утакмице, да разговарају са људима који воде сеоске фудбалске клубове, али и кошаркашке и одбојкашке тимове. Данас, када постоји превише портала, мало је људи који читају папирне новине, али „Ибарске новости“ остају једине новине које имају деценијски стаж у нашем граду и треба да запамтимо људе који су писали за њих“, рекао је градоначелник на комеморацији Зорану Бачаревићу.

Опраштајући се са својим старијим колегом, Александар Даишевић, новинар Радио-телевизије Краљево и „Ибарских новости“, осврнуо се на интервју који је са Зораном Бачаревићем радио поводом 3.000. броја „Ибарских новости“, пре десетак година. Том приликом, Бачаревић му је рекао:

„Искрено, да данас почињем испочетка, никад се не бих бавио новинарством. Тежак посао, нецењен, останеш на крају го и бос… Ушао сам у то случајно, а остао цео живот… Почетком 2010. сам остао без посла, предузеће је отишло у стечај, скоро да се угасило, и ја сам у позним годинама морао на тржиште рада – то је најтежи тренутак у мом животу“.

Како је истакао Даишевић, Бачаревић ће остати упамћен по рубрици „Сазнајемо“, која је петнаест година излазила на последњој страни „Ибарских новости“, због чега је „највећи број редовних читалаца новине читао од последње стране“.

„Зоран Бачаревић је био стабилан темељ да би ми млађи дошли на велику сцену… Са свим својим манама и врлинама био је и остао легенда, доајен. За мене заувек непревазиђен“, рекао је Даишевић.

Некадашњи директор „Ибарских новости“ Зоран Николић подсетио је на то да је Зоран Бачаревић припадао кругу првих дипломираних политиколога нашег града, као и да је специфичним стилом извештавао читаоце „Ибарских новости“ и слушаоце Радио Краљева о актуелностима у свим спортским дисциплинама.

„Зоран је био човек специфичног кова. Некима својом појавом, на прву, грубијан, а онима који су имали прилику да упознају племенитост и доброту његове душе остаће заувек добри Бачо и поуздани пријатељ. Један од оних кога није било лако на прву разумети и прихватити. Али за оне који су прошли тај његов први лични скенер, био је и остао друг и пријатељ до краја, посебно у њиховим најтежим животним тренуцима“, казао је Николић и додао:

„Наравно да му таквом, таквог људског профила, није било нимало лако да опстаје и траје четири бурне и дуге деценије у професији која је за своје постулате узела речи објективно, правовремено, истинито, у окружењу које је олако мењало своје друштвене векторе а још лакше се одрицало људи који не прихватају да такве друштвене заокрете слепо и беспоговорно следе, као део неке већине којом се такве друштвене промене легитимишу.“

Последњи поздрав пријатељу, кога је звао Зоки бистрооки, а за кога је био Мића кућа, врло емотивно, упутио је помоћник градоначелника Милош Милишић.

Иако, како је рекао, памти многе слике њиховог дружења, три су најупечатљивије, и кроз сећање на њих опростио се од свог сарадника и пријатеља, завршивши речима:

„Такав је био Зоран Бачаревић, Чича… јунак, бистрог погледа и добрих намера. Зоки бистрооки, савладај и ове сметове на путу без повратка. Чуваћу кућу. Твој Мићо кућа.“

Зоран Бачаревић је рођен 1949. године у Богутовцу, где је завршио основну школу, а затим Гимназију у Kраљеву, а Факултет политичких наука, одсек за новинарство, у Београду. У „Ибарске новости“, у којима је провео тридесет шест година, дошао је 1974. године. Тридесет две је радио као уредник спортске рубрике, а током четири године је пратио привредне теме.

Иза себе је оставио супругу у кћерку.

Print Friendly, PDF & Email