Поводом обележавања 7. октобра, Дана града Краљева – Краљевдана, одржана је конференција за новинаре, на којој је представљен програм обележавања овог за наш град важног датума. О прослављању празника града говорио је председник Скупштине града Краљева Сретен Јовановић, заменик председника Одбора за обележавање значајних датума из историје нашег града и председник Комисије за награде и признања Скупштине града Милош Милишић, протојереј ставрофор Љубинко Костић, а присутни су били и председник Одбора, заменица секретара Скупштине, представници Народне библиотеке, Краљевачког позоришта, Краљевачког друштва учитеља, Црвеног крста.

Како је на конференцији речено, јавне установе културе припремиле су програме у складу са датумом, намењене и деци и одраслима, Краљевданска беседа под називом „Жича као крунидбено место“ биће одржана уочи Дана града, награда и признања биће уручени на Свечаној седници Скупштине града, уз пригодан програм и обраћања, а биће приказан и краћи филм о томе шта се догодило „од Краљевдана до Краљевдана“ у нашем граду.

Програм поводом Краљевдана обухвата и обележавање Дечје недеље, изложбе, промоције, премијеру представе „Професионалац“ Краљевачког позоришта.

Најављено је и пуштање у рад, на дан празника, магнетне резонанце, донације, вредне пола милиона динара, Миломира Главчића, почасног грађанина града Краљева за 2013. годину, који је ово признање добио за дугогодишњи хуманитарни рад и помоћ граду.

У оквиру обележавања Краљевдана, ове године, град ће походити мошти преподобног Симона Монаха, Светог Стефана Првовенчаног, ктитора и задужбинара манастира Жиче, који је са братом Светим Савом оснивач српске државе и самосталне српске православне цркве. Из Студнице, где су нашле коначни мир после Првог светског рата, мошти ће најпре боравити у манастиру Жичи, где ће бити приређен свечани дочек са Његовим преосвештенством еписком жичким Јустином и свештенством и монаштвом, затим у Цркви Свете Тројице, одакле ће у свечаној литији улицама града доћи до Храма Светог Саве, и на крају бити враћене у Студеницу.

Како је истакао свештеник Љубинко, након скоро сто година мошти излазе из Студенице, и то на свој празник – Преподобног Симона, а ми имамо прилику да им се поклоним и целивамо их, да се духовно напојимо, надахнемо, прикупимо духовне снаге да све тешкоће лакше пребродимо, а да нам све радости и згоде буду увећане молитвама светог краља Стефана Првовенчаног, Симона Монаха.

 

   

   

 

 

 

Обележен Дан ватрогасаца                                                             27.09.2015.

 

 

Свечаном седницом Добровољног ватрогасног друштва Краљево и руководства Ватрогасног савеза Србије у ватрогасном дому, свечаним дефилеом улицама града и полагањем венаца на зграду старог Ватрогасног дома, краљевачко Добровољно ватрогасно друштво обележило је свој дан – 27. септембар, када се обележава и Дан ватрогасаца Србије.

У име града Краљева, венац су положили градоначелник Томислав Илић и председник Скупштине Сретен Јовановић.

Овај дан обележава се у знак сећања на храбре ватрогасце и ватрогасне музичаре који су у ешалону 27. септембра 1941. године, у 12 сати, уз звуке маршева и корачница, поред немачких бункера и стража, преко Ибра отишли на слободну територију, на планину Гоч, и придружили се партизанском одреду „Јово Курсула“.

Како је истакао председник друштва за неговање традиција ослободилачких ратова „Јово Курсула“ Милан Матијевић, друштво постоји 82 године, проносећи хуманитарну активност храбрости у гашењу и спасавању људи имајући за узор професионалну ватрогасну јединицу из Краљева, која је сврстана у батаљон ватрогасци спасиоци, са којима остварују веома успешну сарадњу. Ватрогасни савез Србије све организује и усмерава у правцу ширења противпожарне културе.

Према речима Драгана Јајића, председника Ватрогасног савеза Војводине, члана ИО Ватрогасног савеза Србије – сви који су отишли на слободну територију, на Гоч, да се боре, представљају узор свим ватрогасцима, који негују традицију и обележавају овај патриотски датум.  

     

Print Friendly, PDF & Email