Поводом Светског дана Рома, који се обележава 8. априла, чланови Савета за родну равноправност града Краљева и Канцеларије за ромска питања одржали су конференцију за новинаре.

Председница Савета за родну равноправност града Краљева Лидија Павловић говорила је о проблемима са којима се Роми на територији Србије суочавају, истакавши сиромаштво, незапосленост, недостатак личних докумената, недовољну интегрисаност у образовни систем и здравствену заштиту. Како је навела, у посебно тешком положају су Ромкиње.

„Један од важних циљева суштинске равноправности грађана је и образовање, редовно похађање основне школе и што масовнији упис у средње школе и на факултете. То је важан корак ка спречавању раних бракова. Прерана удаја довела је до најозбиљнијих видова кршења репродуктивних права, до тога да је у Србији најмање трећина Ромкиња старости од 15 до 19 година већ имала порођај. Кратак животни век Ромкиња, које у просеку живе 48 година, што је 25  година мање од опште женске популације, последица је лоших услова живота, пре свега недовољне бриге за своје здравље. У деценији укључивања Рома, највише је постигнути у области здравства и образовања. Ангажоване су здравствене медијаторке и педагошки асистенти“, рекла је Павловићева.

Према њеним речима, постоји локални акциони план за унапређење положаја Рома донет за период  2009-2015. Савет за родну равноправност ће, како је навела, приступити изради новог, заједно са Канцеларијом за ромска питања.

„Веома нам је драго што је локална самоуправа препознала значај тога да се иначе веома малом проценту високообразованих Рома да шанса, тако да их сада има и на стручној пракси. Надамо се да ће их бити и међу одборницама и одборницима“, додала је председница Савета за родну равноправност.

Представник Канцеларије за ромска питања Зоран Петровић нагласио је да је 70 одсто ромских породица сиромашно и испод нивоа сиромаштва, а од тога је 55 одсто Ромкиња.

„Морамо заједно да направимо корак напред који ће помоћи Ромкињама, али и свим женама које трпе дискриминацију, да се снажније одупремо свему што доводи до дискриминације и да оне добију место у друштву које заслужују. Боримо се да наше девојчице не излазе из система образовања“, рекао је Петровић.

На конференцији су истакнути и пројекти које реализује Канцеларија за ромска питања, Удружење Феномена и други, као што су образовни програм за мајке и децу, базиран на раном развоју деце, образовне и креативне радионице, пројекат Интеретничко партнерство за оснаживање Ромкиња у централној Србији и други.


Print Friendly, PDF & Email