Поводом обележавања 14. октобра, Дана стрељања у Краљеву 1941. године, председник Скупштине града Краљева одржао је конференцију за новинаре. Конференцији су присуствовали и Миша Милосављевић, председник Одбора за обележавање 7. октобра – Дана града Краљева, 14. октобра – Дана стрељења у Краљеву 1941. године, и 29. новембра – Дана ослобођења Краљева од фашистичког окупатора, и Милош Милишић, члан Одбора и уредник листа „Завичај“, у издању Завичајног друштва Краљево.

На конференцији је представљен програм обележавања 14. октобра.

Обележавање почиње Комеморативном седницом Скупштине града, посвећеном трагичним догађајима октобра 1941. године у Краљеву, која је заказана за 10.00 часова у скупштинској сали. На њој ће се обратити председник Скупштине Сретен Јовановић и историчар Драгољуб Даниловић.

На Гробљу стрељаних, најпре ће се у 11.00 часова огласити сирене, биће положени венци, свештеници Епархије жичке служиће парастос, а обратиће се градоначелник града Краљева Томислав Илић. Након тога ће сценски ораторијум „Поуке и опоруке“, по документарним сведочењима о стрељању талаца 1941. у Краљеву, по избору Биљане Костантиновић и у режији Миодрага Динуловића, извести глумци Краљевачког позоришта. У Народној библиотеци „Стефан Првовенчани“ ће, од 19.00 часова, мр Драгољуб Даниловић одржати предавање „Гробље стрељаних 1941 – поуке прошлости“.

Поводом најстрашнијег злочина који се догодио нашем граду, председник Скупштине обратио се грађанима подсећањем и апелом да дођу на Гробље стрељаних.

„Апелујем и на школе и просветне раднике да доведу децу да присуствују помену, јер ако не пренесемо сећања на млађе, онда наша мисија нема смисла. Сваки угоститељски објекат требало би да прилагоди свој однос према том дану и да се од 10.00 часова, када почиње Комеморативна седница, до 13.00 часова, када се програм на Гробљу стрељаних завршава, не чује никаква музика. Молио бих јавна предузећа и установе и сва правна лица да заставе ставе на пола копља. То је наша обавеза и наш однос према страдалима. Некада су грађани, без позива, када се огласи сирена, застајали на улици и чекали у миру и тишини да звук сирене престане. Молим да у то време нема ни спортских активности на оближњем стадиону“, упутио је апел председник Скупштине града Краљева Сретен Јовановић и додао да је ово прва година да 14. октобар обележавамо без и једног преживелог лагерско стрељање будући да је и последњи сведок овог масакра Мирослав Аранђеловић недавно преминуо.       

Како је истакао Милош Милишић, од 14. октобра и Гробља стрељаних немамо значајнијег и трагичнијег ни датума ни места. Зато је потребно да покажемо поштовање према том датуму и месту. Према његовим речима, Гробље је ограђено једним делом, а завршен је и део радова на изградњи спомен-собе. Као уредник листа „Завичај“, који сваки октобарски број посвети оним данима када је на лагерском гробљу уморено више од 2.000 невиних, Милишић је представио овогодишње октобарско издање, које, између осталог, доноси и осврт на прошлогодишње обележавање, сведочење преживелог ватрогасца који је копао раке за стрељање, подсећање на седам деценија од савезничког бомбардовања и стогодишњицу Првог светског рата у коме је и Краљево пострадало, причу о споменику српским ратницима у Полумиру итд…

            Председник Одбора Миша Милосављевић још једном је истакао да са дужним поштовањем треба да се односимо према месту на коме је страдало толико невиних и да своје понашање прилагодимо дану и догађају који обележавамо.
 
 

Print Friendly, PDF & Email