У планинским селима на подручју Краљева снег и врло ниске температуре максимално су отежали живот, али за сада није било људи угрожених смрзавањем или недостатком хране, рекао је на данашњој конференцији за новинаре градоначелник града Краљева Љубиша Симовић, командант Штаба за ванредне ситуације.
Сви главни путеви ка селима су проходни, али је на десетине заселака већ данима завејано. Уз помоћ локалног становништва, угроженим породицама се достављају храна и лекови.
И следеће недеље, од 6. до 10. фебруара, наставе неће бити у основним школама у Студеници, Витановцу, Витковцу, Роћевићима, Самаилима и Годачици. Штаб је донео одлуку да часови могу бити скраћени на по 30 минута у свим школама у којима директори процене да је то неопходно због безбедности ученика.
Приватним лицима и предузетницима који су се својим машинама прикључили чишћењу путева у удаљеним селима, Штаб је доставио помоћ у гориву.
По речима директор Електродистрибуције Краљево Љубинка Пешовића снабдевање електричном енергијом је стабилно иако је потрошња врло велика, а 31. јануара су срушени досадашњи рекорди у количини и снази испоручене енергије.
Градоначелник Краљева Љубиша Симовић, апеловао је на грађане да покажу више разумевања и стрпљења, јер комуналне службе не могу у ванредним условима да све саме обаве.
"Снег је покрио цело Краљево, зна се да имамо највећу површину у Србији и да је знатан део брдско-планински. Мало смо се олењили и заборавили како се заједнички живи и испомаже", каже Симовић.
Он је рекао да је директорима свих предузећа и школа наредјено да очисте своја дворишта и прилазе, а то је захтевао и од станара зграда и власника кућа.
Начелник Хитне службе Здравственог центра "Студеница" др Душан Мицић апелује на грађане да рационалишу позиве овој служби, јер је време доласка екипа знатно продужено због снега и леда.
"Нарочито упозоравам старије грађане да се понашају одговорно и да не излазе на поледицу. Повреде су врло тешке, најчешћи су преломи бутне кости, кука и подлактице", упозорио је Мицић и додао да је у последњих недељу дана 105 грађана затражило помоћ због прелома изазваних падом.
Штабу за ванредне ситуације до сада није пријављен ниједан случај такозваних "бескућника" које би требало сместити у топло, речено је на конференцији за новинаре.
 
 

Print Friendly, PDF & Email