Организација Хелп je у Краљеву покренула информативну кампању и позива сва заинтересована, незапослена лица, да присуствују презентацијама пројекта и конкуришу за грантове у опреми за мале бизнисе. Наиме, наставља се пројекат „Смањење сиромаштва и унапређење могућности запошљавања маргинализованих и угрожених група становништва са фокусом на Ромкиње у Србији“, који доноси нови конкурс и могућност да се заинтересована лица пријаве за грантове у опреми и започну сопствене мале бизнисе.

Тим поводом, у оквиру информативне кампање у нашем граду, у Градској управи града Краљева, одржана је прва од три презентације (15, 18. и 21. јануара). Презентације пројекта су отворене за јавност и на њима заинтересовани за покретање малих бизниса могу да добију детаљне информације о самом пројекту, начину конкурисања, процесу селекције и обавеза након одобравања гранта.

            Наставком пројекта je планирана додела 20 грантова у опреми за започињање или развој пословних делатности у појединачним вредностима од 1.500, 2.400 и 3.600 евра. Поред грантова у опреми, подршка смањењу сиромаштва подразумева и организацију догађаја ради умрежавања релевантних актера и партнера у сфери запошљавања, организацију пословних и стручних обука према потребама корисника грантова, студијске посете и услуге пословног менторинга.

Према речима шефа Канцелариje Хелпа у Краљеву Драгомира Спасића, предвиђено је да буде подржано минимум 20 корисника 10 ромске популације, 10 из редова локалног становништва. Потенцијални корисници од Хелпа могу рачунати на донацију искључиво у виду опреме, основног средства за рад. Код донација од 1.500 и 2.400 евра, учешће корисника је пет одсто, остало је бесповратно, а код 3.600 евра учешће је 10 одсто. Код мањих износа услов је регистрација пословних активности, а за 3.600 услов је регистрација делатности и запошљавање једног радника. У целу причу укључени су релевантни чиниоци и тим у коме су и представници Службе за управљање пројектима и локално економски развој Градске управе града Краљева и Националне службе за запошљавање, са којом Хелп има и Меморандум о разумевању на националном нивоу, будући да НСЗ има највећу базу података људи на тржишту рада.

„Свим нашим корисницима, поред донације неопходне за рад, биће омогућене и све врсте стручних и пословних обука. Пошто имамо велико искуство и велику базу података, омогућићемо им умрежавање са другим нашим корисницима, из нашег и других региона, како бисмо им олакшали пословање“, поручио је шеф краљевачке Канцеларије Спасић.

Главни финансијер пројекта је шведска агенција за међународни развој Сида, а суфинансијер град Краљево, као локална самоуправа у којој се пројекат реализује.

Лица заинтересована за конкурисање пријавне формуларе могу да преузму на презентацијама, а распоред одржавања инфо састанака је доступан и на www.help-serbia.org.rs, у одељку Info Campaign.
           

Print Friendly, PDF & Email