11.09.2017.

 Почело обележавање манифестације „Краљ Стефан Првовенчани – осам векова“

 

Првог дана манифестације „Краљ Стефан Првовенчани – осам векова“,  чији је покровитељ председник Републике Србије господин Александар Вучић, у Народној библиотеци „Стефан Првовенчани“ и Народном музеју Краљево одржани су пригодни програми.

            У организацији Музичке школе „Стеван Мокрањац“ Краљево, у Народној библиотеци је одржан концерт „Свечаница-песмарица за Стефана Првовенчаног“. Ученици Одсека за традиционалну музику, у класи др Злате Марјановић, представили су се својим богатим репертоаром. Глумац Драган Пешић је казивао песничке одломке из дела Стефана Првовенчаног.
      

            У вечерњим часовима истог дана, на празник Усековања главе Светог Јована Крститеља, у организацији Историјског архива Краљево, у Народном музеју је др Драгољуб Даниловић одржао предавање „Манастир Жича – центар Архиепископије, Епархије и сабора у средњем веку“.

      

            Народни музеј је, из своје уметничке збирке, изложио 11 копија фресака из манастира Жиче и Студенице и оригиналне фрагменте из Цркве Светог Спаса, у оквиру изложбе „Велики почетак: манастири Жича и Студеница“, ауторке Сузане Новчић, музејског саветника.

          

Print Friendly, PDF & Email