У жељи да се заштити од даљег пропадања један од симбола нашег Града – некадашњи чувени хотел и ресторан „Париз“, саграђен давне 1881. године, покренута је иницијатива за подржављење зграде некадашњег хотела за потребе проширења Kраљевачког позоришта, коју је тада подржало и ресорно Министарство културе и информисања.

Након закључења Уговора о размени непокретности, 30. маја ове године, између фирме „Нелт“, дотадашњег власника Србија д.о.о. Kраљево и Републичке дирекције за имовину, овај објекат постао је власништво државе Србије. Тиме је омогућено покретање процедуре преноса власничких права над објектом са Републике Србије на Град Краљево и Kраљевачко позориште.

Предлог одлуке о преносу права јавне својине на непокретностима граду Kраљеву за потребе Kраљевачког позоришта усвојен је на седници Градског већа, 1. септембра 2022. године, након чега ће се наћи на дневном реду наредне седнице Скупштине града Краљева.

Како је истакао градоначелник Kраљева др Предраг Терзић, оваквим проширењем наш театар „изаћи“ ће на Трг српских ратника, а с обзиром на то да  наше позориште из године у годину наставља да ниже успехе, као и да је освојивши чак осам награда на 58. Фестивалу професионалних позоришта Србије „Јоаким Вујић“ постало најуспешније позориште у држави, његови представници заслужили су да им се створе прави услови за рад.

„Очекујем да ћемо после припреме пројектно-техничке документације за реконструкцију „Париза“ (рестораног дела и спрата изнад), брзо доћи и до средстава за реконструкцију“, поручио је градоначелник.

Према речима директора Краљевачког позоришта Миодрага Динуловића, у објекту некада најугледнијег краљевачког хотела и ресторана „Париз“ који је представљао најзначајније место окупљања како домаћих, тако и страних гостију, планирано је да се спрат прилагоди потребама за проширење позоришта, а ресторанском делу у приземљу објекта намеравају да врате стари сјај.

Print Friendly, PDF & Email