Након „Рибљег котлића" и „Пасуљијаде", трећег дана „Сребрног казана 2017" је на репертоару било такмичење „Изађи ми на теглу".

За петнаест екипа, колико се надметало у прављењу најбољег ајвара, били су обезбеђени сви потребни услови: наткривени штандови за такмичарске екипе, столови и столице, пећи за печење паприка и припрему ајвара, дрва, тегле, свежа паприка потребна за припремање једне „туре" ајвара, уље, шећер и со. Такмичари су имали задатак да обезбеде прибор потребан за припрему ајвара – шерпу, варјачу, кутлачу, ножеве и машину за млевење паприке. Према правилима, тамичарска екипа је морала да има минимум два члана – чланове уже или шире породице, комшије, колеге, пријатеље.

Припремљени ајвар ће бити дат у хуманитарне сврхе.

Караван „Изађи ми на теглу" је у претходне три сезоне обишао више од 60 српских градова, имао више од 6.000 учесника и 12.000  тегли припремљеног ајвара. У овој сезони караван ће боравити у укупно 30 градова.

Поред такмичарског дела, манифестацију прати и богат целодневни програм за посетиоце, као и едукативни и дечји програм. Захваљујући партнерима, услед чије подршке караван с годинама постаје све већи и успешнији, наградни фонд за ову сезону је рекордан и износи око милион и по динара. Поред награда, за победнике је обезбеђен и директан пласман у финале које се, на нивоу целе Србије, одржава у Сокобањи 14. октобра, где ће власник рецепта за припему савршеног ајвара бити проглашен за краља ајвара и понеће титулу највбољег ајвар-мајстора у 2017. години.

       

 

 

Print Friendly, PDF & Email