Захваљујући подршци Града Краљева и Министарства културе и информисања Републике Србије, Народна библиотека „Стефан Првовенчани” Краљево организује „Жички сабор библиотекара 2022“, тродневни стручни скуп са међународним учешћем, који обухвата и пратеће програме. Тема скупа је „Сарадња библиотека са другим субјектима културе, образовања и науке“, са идејом да се прикажу досадашњи резултати рада, размене знања и искуства и иницирају нови пројекти.

Приликом отварања, учеснике и госте „Жичког сабора библиотекара 2022“, у име Града Краљева, поздравио је градоначелник др Предраг Терзић, који је истакао да је важно да се сви који раде у установама културе стручно усавршавају.

„Важно је да сви запослени у установама културе посвете одређени део времена усавршавању, да размењују искуства, да надограђују своја знања како би успели да посао обављају квалитетније, преданије, посвећеније и да примењују нове методе. То се може учинити само кроз размену искустава. Неопходно је да библиотекари остваре сарадњу и са другим установама културе, али и образовања. Наша библиотека, али и друге установе културе у Краљеву, посвећују значајан део свог рада бављењу науком и организовању оваквих стручних и научних скупова“, рекао је градоначелник пожелевши учесницима да буду гости Краљева и наредне године.

Он се осврнуо и на програм посвећен прерано преминулом Дејану Вукићевићу, који је у библиотекарски позив закорачио и професионално стасавао управо у краљевачкој Библиотеци, а свим љубитељима писане речи скренуо пажњу и на промоцију књиге Милоја Радовића, који је годинама био запослен у краљевачкој Библиотеци, а једно време и вршилац дужности директора Библиотеке.

„Стручни скуп библиотекара по својој форми и садржају тежи да унапреди културни идентитет града Краљева и да током времена прерасте у једну значајну манифестацију. Из године у годину, видна је надоградња у самој организацији, одабиру тема и објављивању зборника. Циљ су унапређење и развој струке, афирмација културе, читања, писане речи, али наш задатак је да одговоримо и савременим захтевима“, рекла је в.д. директора Народне библиотеке „Стефан Првовенчани“ Јасминка Марковић, која је нагласила да је овај скуп добра прилика да се окупе библиотекари из мреже библиотека Србије, али и библиотека из региона и иностранства, и размене знања и искуства, да се представе и организују заједничке пројекте.

Руководилац пројекта „Жички сабор библиотекара 2022“ Катарина Јаблановић је истакла да, захваљујући подршци Министарства културе и информисања Републике Србије и Града Краљева, краљевачка Библиотека пету годину заредом организује Сабор. Ове године, скуп има 16 излагача – из Републике Српске, Црне Горе, Македоније и колеге из мреже библиотека Србије. Она је подсетила на то да се након скупа припрема и зборник радова, који ће бити публикован до краја године.

У нашој земљи готово да нема библиотеке која не реализује и не развија неки облик сарадње са субјектима у култури, образовању и науци на локалном, националном, регионалном или пак међународном нивоу. Према Закону о култури, субјектима у култури сматрају се установе културе, удружења у култури, уметници, сарадници односно стручњаци у култури, као и други субјекти у култури – задужбине и фондације у култури, привредна друштва и привредници регистровани за обављање делатности у култури, културни центри Републике Србије у иностранству, страни културни центри на територији Републике Србије, друга правна лица у чијем се саставу налази музеј или збирка односно која обављају послове чувања и излагања културних добара везаних за вршење њихове делатности. Скуп попут „Жичког сабора библиотекара“ је прилика да се у фокус стручне расправе ставе разноврсни облици сарадње и да се на тај начин сагледају и проблематизују сви аспекти те сарадње у српском библиотекарству.

Print Friendly, PDF & Email