Град Краљево је био домаћин градоначелницима, председницима општина и другим представницима шездесет седам локалних самоуправа, са којима је потпредседница Владе Републике Србије и министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић потписала уговоре о суфинансирању програма енергетске санације стамбених зграда, породичних кућа и станова који спроводи град Краљево. Два и по милиона динара додељено је Граду Краљеву који је, према речима градоначелника др Предрага Терзића, укупно у ребалнасу буџета за 2021. годину за ове намене определио исто толико.

С обзиром на то да 50 процената средстава издвајају сама домаћинства, очекујем да је 10.000.000 динара довољно да решимо проблеме одређеном броју домаћинстава на територији града Краљева. Апелујем на Министарство да у наредној години обезбеди још средстава јер је интересовање велико и у Крагујевцу и у Краљеву и у другим градовима и општинама у Србији. Коначно морамо да схватимо да је неопходно да заменимо старе и дотрајале прозоре, врата, и да морамо улагати у енергетску ефикасност, јер ћемо на тај начин трошити мање енергије у будућности односно штедећемо више средстава. Поред економског аспекта, треба да говоримо и о еколошком. Јако је важно да сви заједно бринемо о животној средини, а верујем да ће, уз овако одговорно понашање државе и локалних самоуправа, и грађани схватити да треба да се понашају одговорно“, казао је градоначелник Терзић истичући да су потребе грађана неупоредиво веће од износа средстава које су обезбедили градови и општине и Република.

С обзиром на то да је држава издвојила нешто више од 50.000.000 за ове намене, град Краљево је одлучио да затражи 2.500.000 динара, колико смо и добили. Очекујем да ће у будућности Министарство определити додатна финансијска средства, а онда ће и град определити још више средстава како би помогао свим грађанима који желе да замене прозоре, врата и нове котлове“, поручио је Терзић.

Он је нагласио да је ово велики дан за Краљево у коме се, можда и деценијама, није скупио оволики број значајних званица из јавног живота, али значајан дан и за свих 67 локалних самоуправа, значајан дан за грађане свих места који ће коначно, уз помоћ државе, Министарства рударства и енергетике и локалних самоуправа, моћи да објекте у којима станују реконструишу у складу са енергетском ефикасношћу.

„Грађани Србије ће моћи да обнове своје објекте, уштеде новац не трошећи енергенте, а сви заједно да промовишемо развој еколошке свести у Србији. Захваљујем Министарству, које је донело изузетно важну одлуку, и свим градоначелницима и председницима општина који су у буџетима издвојили средства како бисмо сви заједно, и држава и локалне смаоуправе и грађани, обезбедили средства за енергетску ефикасност. Очекујем да ће у буџету за наредну годину и у државном, али и у буџетима локалних самоуправа, бити још више средстава за ове намене“, казао је др Предраг Терзић, градоначелник Краљева.

Начелник Рашког управног округа је изразио задовољство што су Рашки округ и Град Краљево домаћини овако великог и важног скупа и захвалио потпредседници Владе и министарки Михајловић, са којом је, како је нагласио, причао на тему производње чисте зелене енергије односно о производњи соларних панела – на привредним и пољопривредним објектима, на кућама, о соларним парковима, о томе како се ствара чиста енергија која покреће свет и којом ће се заштитити животна средина.

„Друга тема је била енергетска ефикасност, о томе да ће грађани Србије моћи да, кроз субвенције, повољне кредите и камате, замене дотрајалу столарију, не само да би уштедели енергију него и побољшали услове свакодневног живота. То је битно за Рашки округ у коме су бројна домаћинства и куће грађени одавно и не одговарају данашњим стандардима савремене градње и енергетске ефикасности. Моћи ће свако од њих, из урбане или сеоске средине, да аплицира, доћи ћемо до радника, пензионера, учитеља, привредника и пољопривредника… Захвалност Влади Републике Србије и председнику јер мисле о обичном човеку и труде се да се реализују пројекти који су важни за државу и од које ће имати користи и обичан човек и држава. У наредним годинама надам се да ћемо оваквим пројектима успети да грађанима обезбедимо боље услове живота, да штедимо енергију, заштитимо животну средину и да живимо у једној лепшој, еколошки чистијој Србији“, поручио је начелник Рашког управног округа Небојша Симовић

Свечаном уручењу уговора локалним самоуправама за финансирање мера за побољшање енергетске ефикасности у стамбеним објектима и зградама у Краљеву присуствовао је и амбасадор Швајцарске Урс Шмид. Како је истакао, ови уговори ће допринети већим уштедама енергије, а истовремено ће обезбедити комфор грађанима, као и допринети чистијем и здравијем окружењу

„Швајцарска има веома важну улогу у реализацији овог пројекта тако што пружа помоћ и подршку локалним самоуправама везано за управљање финансијама. Ова церемонија је пример швајцарско-српске сарадње у области промовисања енергетске ефикасности и коришћења обновљивих извора енергије. Већ тридесет година Швајцарска је поуздан партнер Србији у остваривању развојних циљева. Сарадња која се тиче климатских промена ће и даље остати важна област и тема наше сарадње, уз теме као што су промовисање економског развоја, запошљавање и добро управљање“, рекао је амбасадор Швајцарске истакавши да је тачно 20 година откако је почео да се реализује први развојни пројекат баш у Краљеву кроз програм подршке локалним самоуправама. Он је подсетио и на то да је Влада Швајцарске, са компанијама „Рош“ и „Геберит“, била међу првим дародавцима након тешког земљотреса 2010. у Краљеву.

Како је потпредседница Владе и министарка рударства и енергетике проф. др Зорана Михајловић изјавила, потписивање и уручење уговора о додели средстава локалним самоуправама за повећање енергетске ефикасности почетак је реализације националног циља смањења потрошње електричне и топлотне енергије. Она је рекла да је ово први корак ка рационалној употреби енергије, с обзиром на чињеницу да просечно домаћинство у Србији троши 40 одсто више енергије у односу на друге земље. Како је навела, интересовање за позив, који је трајао месец дана, било је велико. Све критеријуме, од више од 80 пријављених, испунило је 67 локалних самоуправа, а до сада је опредељено милијарду динара.

„Ово је важан дан за све. За државу, градове и општине, али и за свакога од нас, за свако домаћинство, које ће моћи да замени столарију, изолацију, котлове за грејање“, рекла је Михајловићева додајући да сада следе позиви за компаније и грађане.

„Први јавни позив иде према компанијама које ће морати да испуне услове, односно да гарантују цену, рокове и квалитет. Рок за позив компанијама које расписују локалне самоуправе је 10. јул. Следећи корак је позив грађанкама и грађанима који су заинтересовани за овај пројекат. Све мора бити јавно, доступно и сви рокови морају бити поштовани“, истакла је она.

Михајловићева је изјавила да очекује прве уговоре са грађанима у августу, а радове у септембру, као да и ће се вршити контрола процедура и радова, те најавила до краја године још један јавни позив.

Од радова из програма енергетске санације финансираће се замена спољних прозора и врата и постављање термичке изолације. Грађани ће моћи да се пријављују и за субвенције за замену система грејања односно котла, а прихватиће се искључиво уградња оног који као гориво користи природни и течни нафтни гас и дрвну биомасу, у шта спадају пелет, брикет, сечка и пиролиза дрвета.

Биће могућа и замена дела грејног система – уградња топлотних и циркулационих пумпи, опремање радијатора са термостатским вентилима, апаратима за регулацију и мерење топлоте, замена уређаја за климатизацију, као и уградња соларних колектора за централну припрему потрошне топле воде.

Print Friendly, PDF & Email