Поводом земљотреса који је погодио Краљево 3.новембра 2010, Уједињене нације помажу Влади Србије у координацији реаговања међународних донатора, као и постављању темеља за дугорочну обнову и стицање отпорности. Као део ангажовања на пружању помоћи надлежним органима Републике Србије у фази након земљотреса, и у циљу учвршћивања капацитета за планирање дугорочне обнове у земљи, УНДП у уској сарадњи са Сектором за ванредне ситуације Министарства унутрашњих послова, Међународном стратегијом Уједињених нација за смањење катастрофа и Међународном платформом за обнову из Кобеа (Јапан), организује курс обуке на плану стицања отпорности и обнове. Циљ обуке је утврђивање празнина и ограничење у гази после катастрофе и она служи као катализатор за развој средстава и капацитета за обнову и стицање отпорности.
Модели обуке се надовезују на случајеве позитивне праксе у свету на плану обнове и обрађују девет тема : смештај, инфраструктуру, изворе прихода, здравље, родна питања, управљање, животна средина, психосоцијална питања и  коначно интегрисање питања прилагођавања на климатске промене у дугорочну обнову. Обука је замишљена као „студија случаја" о катастрофама и намењена је доносиоцима одлука у Србији – из министарстава, института и организација које су укључене у овај процес.
Учеснике обуке су данас примили заменик грдоначелника Вукман Ракочевић и представници локалне самоуправе и Штаба за ванредне ситуације града Краљева, који су госте након краћег разговора повели у обилазак локација погођених земљотресом.
 

Print Friendly, PDF & Email