На стази „МX парк Трешњари“, надомак Краљева, сви љубитељи екстремних и егзибиционих спортова из Краљева, али и градова и општина из околине, имали су прилику да присуствују седмој трци Националног шампионата Србије у мото-кросу, али и да виде стреличаре, квадове, параглајдере, циклокросере и друге занимљивости у оквиру Фестивала адреналинских спортова.

Градоначелник града Краљева др Предраг Терзић поздравио је учеснике овог све популарнијег спорта, истакавши да је Краљево град кошарке, одбојке, фудбала, али и место које има веома дугу и развијену традицију аутомобилизма и мото-спорта.

„Поред Аутодрома на Берановцу, изграђене стазе за такмичење у мотоциклизму у Метикошима, данас Краљево има и стазу у Трешњару, која је сигурно једна од најбољих стаза у Србији, а и шире, а за чију изградњу је најзаслужнији председник Ауто-мото спортског клуба „GTC Racing – KV“ Дејан Јаблановић“, изјавио је Терзић, па додао да су се Град, јавна предузећа и установе заједно трудили да помогну у изградњи ове стазе.

„Важно је и да се стаза редовно реконструише и одржава како би у септембру, сада већ традиционално, имали ово такмичење. С обзиром на то да се мењају стандарди, сваке године је неопходно поправити стазу, уложити нова финансијска средства, и сви заједно у томе успевамо, како би се наша деца бавила спортом“, истакао је градоначелник.

Како је појаснио, велики број туриста и такмичара долази у Краљево како би присуствовали разним спортским манифестацијама, па тада имамо пуне кафиће, ресторане и хотеле.

„То јесте наш циљ, улажемо одређена средства у спорт и то нам се враћа кроз људе који долазе у наш град како би учествовали или гледали различите спортске манифестације. У томе успевамо, и очекујем да ћемо и наредних година у Трешњару имати ове трке и да ће се овде нови шампиони стварати“, поручио је Терзић, пожелевши такмичарима безбедну вожњу и што бољи пласман.

Према речима председника Клуба организатора трке Дејана Јаблановића, ове године на краљевачкој стази окупили су се такмичари из земље и окружења – Босне и Херцеговине, Северне Македоније, Републике Српске, Мађарске, Грчке, Хрватске, који су снаге одмеравали у осам класа и две екипне. Он је подсетио да је стаза дуга 1.340 метара, са висинском разликом 43 метра, са 17 кривина, ширине – у најширем делу 14, а у најужем шест метара – направљена по стандардима прописаним за добијање лиценце, па самим тим погодна и за циклокросере, офрод и мото-крос који је и приоритет ове стазе.

„Из године у годину учимо и трудимо се да организација буде све боља, првенствено када је у питању безбедност свих учесника, а посебно деце. Сматрам да је, за сада, ово једна од најорганизованијих трка у шампионату, а ове године учешће је узело 11 клубова са више од 70 такмичара.“, изјавио је Јаблановић, па захвалио Граду Краљеву, јавним предузећима и свима који су помогли у организацији ове спортске манифестације.

Учеснике је поздравио председник мото-крос комисије Мото савеза Србије, десетоструки шампион Србије у мото-кросу, великан са више од тридесет година искуства и легенда Дакар релија – Габор Сагмајстер. Како је нагласио, Краљево је прави град за мото-спорт са дугом традицијом и много младих и успешних спортиста. Он је захвалио градоначелнику Краљева и председнику Клуба организатора – АMSK „GTC Racing – KV“ што се труде да, из године у годину, стаза буде све боља, па изразио наду да ће ова спортска манифестација и у будућности имати овако дугу и успешну традицију.

Један од најуспешнијих у земљи у мото-спорту, вицешампион државе у професионалној класи до 250 кубика и представник АMSK „GTC Racing – KV“ Вукашин Јаблановић појаснио је да су се, као организатори, потрудили да стаза буде безбедна и добро припремљена, па пожелео добродошлицу свим такмичарима.

Преспективан нови такмичар, представник краљевачког клуба „Beep-Beep Racing Team“ Лука Бојовић захвалио је организаторима манифестације што су изградњом једне овакве стазе омогућили љубитељима мото-спорта да у свом родном граду имају добре и безбедне услове за тренинг.

На стази у Трешњару, поред класа MX2 – 125 и 200 кубика, MX1 – 450 кубика, и MX3 – сениори и ветерани, у најмањој класи – 50 кубика надметали су се дечаци и девојчице од шест до девет година на моторима са аутоматским мењачем, дечаци и девојчице до 12 година – у класи од 65 кубика односно 85 кубика до 14 година. Национални шампионат Србије у мото-кросу и Фестивал адреналинских спортова традционално организује АMSK „GTC Racing – KV“, уз подршку Града Краљева, Спортског савеза Краљева и Туристичке организације Краљево.

Print Friendly, PDF & Email