Најлепши трг, како тврде Краљевчани – Трг српских ратника, данас је био још лепши – у свет је отишла слика најбољег што наш град има – младих људи, матураната који су, традиционално, заплесали „Матурски плес“. Након двогодишње паузе, веселом игром краљевачка младост се опростила од најбезбрижнијег животног периода. Уз звуке квадрила, младост, пријатељство, толеранцију… прославило је 1.179 свршених краљевачких средњошколаца из девет школа.

„European Quadrille Dance Festival“ односно „Матурски плес“, као највећи пројекат у Европи, организује се у циљу промовисања толеранције, мира и пријатељства, повезивања младих кроз плес, а карактеристично је да матуранти широм Европе плешу исту кореографију, уз звуке оперете „Слепи миш“ Јохана Штрауса.

Далеке 2005. године, захваљујући партнерским и братским везама са словеначким градом Марибором, будући да је Плесни савез Словеније идејни творац ове манифестације, наш град је први у Србији започео „Матурски плес“. Првих шест година организатор квадрила у нашем граду било је Удружење грађана „Пријатељство за нова времена“, а потом, након што званично постаје градска манифестација, учествује као суорганизатор плеса уз Град, преко Туристичке организације.

Градоначелник града Краљева др Предраг Терзић је поздравио матуранте, истакавши да је ово један од најзначајнијих дана у животу наших младих суграђана који завршавају средњу школу.

„Данас је посебан дан за све вас, јер данас престаје детињство и почиње озбиљан живот. Неки од вас ће уписати високе школе и факултете, а други ће одмах почети да раде, али најважније је да сви постанете корисни чланови нашег друштва. Желим вам много успеха у наставку школовања и надам се да ћете наставити да наш град представљате у најбољем могућем светлу. Желим вам срећну матуру“, поручио је Терзић.

Градоначелник је позвао све матуранте и средњошколце, али и све Краљевчане, да се вечерас, у 21.00 час, окупе на Тргу српских ратника и уживају у концерту групе „Амадеус бенд“, који је поклон Града Краљева.

Руководилац Школске управе Бојана Маринковић је, како је истакла, „поносна што ће наши матуранти овим плесом поново бити део Европе“, па захвалила градоначелнику и Граду што је омогућио да се матуранти, после две године паузе, представе на овакав начин. Она је најстаријим средњошколцима упутила честитке и пожелела пуно успеха у даљем школовању и раду.

Према речима кореографа „Матурског плеса“ Игора Гудића, ове године обележава се 16 година извођења „Матурског плеса“ у Краљеву и 18 година откако је прва генерација матураната заплесала квадрил у нашем граду. Гудић је истакао да је овогодишња генерација одлично савладала кораке за јако кратко време, као и да је плес постао препознатљива традиција коју матуранти очекују с радошћу и доживљавају као позитивну обавезу коју имају за завршетак школске године.

Традиционално, велики број поносних родитеља, рођака, пријатеља, професора, дошао је да подржи матуранте и ужива у најлепшој разгледници коју је скројило највеће богатство града Краљева – наша омладина

Print Friendly, PDF & Email