Новац за набавку магнетне резонанце, 500.000 евра, за потребе Рашког округа односно Опште болнице „Студеница“ Краљево, донираће Миломир Главчић – изјавио је на конференцији за новинаре сазваној тим поводом начелник Рашког управног округа Небојша Симовић, којем је, у телефонском разговору претходне вечери, то потврдио сам Главчић, донатор који је граду Краљеву са милион евра помогао у изградњи моста.

Како је истакао начелник, на простору од 140 км, тј. целог Рашког округа, не постоји магнетна трезонанца. Набавком овог апарата, сви грађани ће имати могућност да се лече. Симовић је напоменуо да је Главчићу представљена и прича о изградњи 40 кућа које би биле намењене младим високообразованим брачним паровима и породицама са већим бројем деце, за шта је пројекат у фази израде идејног решења. Како је начелник Округа рекао, донатор неће одустати од тог пројекта, жели да помогне и у тој инвестицији, али је препознао да је овог тренутка много важније и да много више људи има потребе за магнетном резонанцом.

„Желим да захвалим у име свих грађана Рашког округа, у име града Краљева, који је добио и мост, на добробит свих грађана. Као човек, изражавам велико задовољство. Грађани у дијаспори знају да им је матица Србија пролазила кроз тешке тренутке и да нам је сада потребно све. Овакав потез г. Главчића и других који живе у дијаспори даје нам наду да имамо шансе и могућности да, уз њихову помоћ, а наш рад и залагање, решимо многе проблеме“, истакао је начелник Рашког управног округа Небојша Симовић.

Он је напоменуо да ће одмах наставити разговор са донатором око датума набавке, начина плаћања, типа и модела квалитетног апарата, као и да цифра од  500.000 евра није коначна. Остаје да се види да ли ће донатор новац уплатити директно добављачу, или ће локална самоуправа са Општом болницом расписати тендер, изабрати најбољу понуду и извршити куповину.

„Локална самоуправа ће се потрудити да део трошкова, нпр. царине, ако не будемо могли да се тога ослободимо, преузмемо“, најавио је начелник Рашког округа.

Контакт са Миломиром Главчићем, и приликом претходне донације за изградњу моста, а и сада за магнетну резонанцу, непрестано је одржавао наш суграђанин Мирољуб Дугалић, дописник „Политике“ из Краљева, истовремено редовно пишући о томе. Како је на конференцији истакао, без коректне сарадње, без одговорности, држања речи, ово не би било реализовано.

„Миломир Главчић, чији је живот за филмску причу, за роман, никада није заборавио Србију и родни крај, иако је лојални грађанин Канаде. У последњих неколико година око шест милиона евра је уложио у Србију градећи цркве, путеве, дом културе, бибилиотеку, помажући рођацима, убогима, деци у школовању и на факултету“, рекао је Дугалић, наводећи речи добротвора: „За ово сам се одлучио јер ми се чини да је хитно и да што више људи може да осето корист од мојих пара. Хтео бих да помогнем свима у Србији, али не могу. Зато сам се одлучио за ову помоћ која у овом моменту служи за више људи. Устајем и лежем насмејан и уз осећај да се неко мојој помоћи тамо у Србији радује“, пренео нам је Дугалић, и додао:

„Нама остаје да овај новац утрошимо до последњег динара за оно за шта је намењен.“

Градоначелник Краљева Томислав Илић, у име грађана Краљева, захвалио је на донацијама – мосту преко Ибра и магнетној резонанци. Он је истакао да ће овај преко потребни апарат повећати квалитет услуга у краљевачкој Општој болници „Студеница“, која је на регионалном нивоу.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      

„Први пут на локалном нивоу сарађујемо и радимо на овакав начин. До сада није било оваквог помака што се тиче локалне самоуправе. А биће још новости. У великој смо офанзиви, како према Влади Србије, тако и према другима. Биће и још спортских догађаја. Ова година је почела лепо“, истакао је градоначелник града Краљева Томислав Илић.                                                                                  

            Захваљујући донацији Миломира Главчића, који је за донацију од милион евра за изградњу моста преко Ибра добио звање почасног грађанина града Краљева за 2013. годину, како је на конференцији најављено, магнетну резонанцу највероватније ћемо добити у наредна два-три месеца.

 

 


Print Friendly, PDF & Email