Министар рударства и енергетике проф. др Петар Шкундрић је посетио пољопривредно-хемиску школу „Др Ђорђе Радић" и „Топлану". У делегацији са министром Шкундрићем били су и државни секретар у истом министарству Душан Мракић и проф. др Владан Карамарковић, помоћник министра. Повод доласка ове високе делегације у Краљево били су почетак радова на изградњи гасне котларнице за потребе две школе: пољопривредно-хемиске школе и основне школе „Браћа Вилотијевић" и слава и јубилеј градске топлане – „Михољдан".
У пољопривредно-хемиској школиминистар Шкундрић је заједно са председником Скупштине града Миломиром Шљивићем и замеником председника Сретеном Јовановићем положио камен-темељац за нову гасну котларницу истакавши да знање, поштен рад и љубав према отаџбини представљају постулате система вредности које школа треба да развијаја код младих људи, а да је то ова школа у свом постојању дужем од једног века потврдила школујући десетине и дестине генерација ученика. Вредност котларнице која треба да буде завршена до почетка другог полугодишта ове школске године износи преко 120.000 евра и представља наставак пројекта енергетске реконструкције школе. У предходној фази извршена је замена фасадне столарије, сада се гради гасна котларница, а следи реконструкција електроинсталација и расвете. Говорећи о активностима које се спроводе у области енергетике на подручју Краљева министар Шкундрић је навео да је обим тих радова значајан, набројавши ревитализацију система даљинског грејања што је део пројекта који се спроводи у још пет градова у Србији уз подршку немачке развојен банке (KfW Entwicklungsbank), изградњу гасно челичног прстена Краљево-Конарево-Матарушка Бања-Краљево, планирану рехабилитацију и модернизацију топлане у „Агенсу", а до почетка идуће грејне сезоне је предвиђена изградња котларнице у машинско-техничкој школи чиме би се ова установа ослободила зависности од Фабрике вагона.
Други део боравка министра у Краљеву обухватио је обилазак јавног предузећа „Топлана" које је у понедељак обележило свој јубилеј и своју славу „Михољдан".
– Са задовољством могу да кажем да Краљево представља пример добрих решења и може се рећи и ефикасности у раду на реализацији овог пројекта осавремењавања. Краљево добија најсавременију топлану, најсавременији систем грејања са становишта и производње и дистрибуције топлоте и ја честитам краљевачкој топлани и професору Карамарковићу, који се изузетно ангажавоа на реализацији овог пројекта и у Краљеву и на нивоу целе Србије. Реч је о средствима у висини од 3 милиона и 332 хиљаде евра у целини, и око 932 хиљаде евра неповратних средстава које је обезбедила Република Србија. Мислим да у овај период грејне сезоне улазимо спремни, да ће грађани Краљева имати добро грејање, а ми ћемо имати највиши могући степен заштите животне средине коришћењем овог система грејања. Имамо највећу енергетску ефикасност која је у републици достигнута, са те стране ја изражавам задовољство стручним и одговорним радом на реализацији овог пројекта у Краљеву, рекао је Шкундрић приликом боравка у краљевачкој топлани.Састанку у Краљевачкој Топлани присуствовали су и народни посланици из Краљева Иван Јовановић и Јован Нешовић.
 
 
 
 
 

Print Friendly, PDF & Email