Министар просвете, науке и технолошког развоја Срђан Вербић, са сардницима, посетио је град Краљево. Том приликом је, са градоначелником града Краљева Томиславом Илићем, положио камен темељац за изградњу спортске хале са анексом при Дому ученика средњих школа у нашем граду.

Како је министар истакао, спортске активности су најбољи лек за решавање проблема вршњачког насиља, које је све присутније. Према његовим речима, у Србији постоје закони којима се регулише проблем вршњачког насиља, али нема довољно капацитета за њихово спровођење. За сузбијање вршњачког насиља је неопходно и развијање духа заједништва међу ученицима, као и бављење спортом.

„Живимо у времену у коме нам је јако важно да се сваког дана боримо против насиља. Морамо да изналазимо нове начине да се изборимо. Није лако, нема довољно васпитача, људи у педагошкој служби у школама, који би се бавили каријерним вођењем. Један од начина за борбу је да имамо добре ученичке домове. Овде имамо сјајан ученички дом, локалну самоуправу спремну да помогне максимално, имамо новац којим бисмо могли да подигнемо и спортску халу. Оне су одличан додатак у борби против насиља у школама, али и место окупљања за целу заједницу, где млади могу на најбољи начин трошити енергију“, поручио је министар Вербић.

Градоначелник Томислав Илић је истакао да постоји добра сарадња између града Kраљева и Министарства просвете, науке и технолошког развоја.

 „Добили смо и радове на Техничкој, Шумарској, Пољопривредној школи захваљујући доброј сарадњи локалне самоуправе и Министарства односно Владе“, рекао је градоначелник захваливши Министарству и свима који помажу у развоју школства у нашем граду. Како је истакао, град је препознао потребу изградње ове хале, за шта је обезбедио плац.

Према речима директора Дома ученика Драгутина Карановића,  Министарство је препознало потребе Дома ученика и издвојило средства за изградњу хале, која ће имати око 1.150м2. Он се нада да ће објекат бити изграђен за непуну годину, а прва фаза ће бити готова средином маја. Извођач радова је конзорцијум краљевачких фирми – „Ави“ д.о.о, „Радијатор инжењеринг“ и ГП „Николић“. Укупна вредност радова је око 50 милиона динара.

Свечаном почетку радова, између осталих, присуствовали су представници града Краљева, Рашког управног округа,  директори краљевачких средњих школа,  домова ученика из Србије, помоћник министра за ученички и студентски стандард и инвестиције Љубиша Антонијевић.

            Министар је посетио и Пољопривредно-хемијску школу „Др Ђорђе Радић“, најстарију тог профила у Србији. Директорка школе Светлана Младеновић га је упознала са историјатом и начином рада школе, а обишли су и лабораторије, радионице за практичну наставу, школску економију.

            Како је у току припрема конкурса за упис у средње школе за наредну школску годину, као и одлучивање о броју одељења у различитим школама у општинама и градовима, министар се у нашем граду састао и разговарао са ученицима свих средњих стручних школа са територије Краљева о томе зашто су изабрали баш школу и образовни профил који похађају, са којим проблемима се сусрећу.


         

Print Friendly, PDF & Email