Уговоре о реализацији пројеката јавних радова и програма стручне праксе, који се суфинансирају средствима Националне службе за запошљавање и Града Краљева, послодавцима и ангажованим лицима у нашем граду уручила је министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Дарија Кисић Тепавчевић, у присуству градоначелника Краљева др Предрага Терзића, директора Националне службе за запошљавање Зорана Мартиновића, директорке Снежане Прелић и других представника краљевачке Филијале Националне службе за запошљавање и представника локалне самоуправе.

Град Краљево и Национална служба за запошљавање су ове године потписали споразум на основу кога су удружили финансијска средства за реализацију осам пројеката јавних радова на којима ће бити ангажована 53 незапослена лица, као и за реализацију програма стручне праксе за још 15 незапослених суграђана – осам програма за осам лица у јавном сектору и пет програма стручне праксе за седам лица у приватном сектору.

Пројекти јавних радова су одобрени Специјалној болници „Агенс“, Дому здравља, Општој болници „Студеница“, ЈКП „Чистоћа“, Предшколској установи „Олга Јовичић Рита“, ЈКП „Путеви“. За стручну праксу одобрени су програми, у јавном сектору – Општој болници „Студеница“, Центру за социјални рад, Предшколској установи „Олга Јовичић Рита“, у пет основних школа, а у приватном сектору – апотеци „Јасфарм“, компанији „Леони“, адвокатској канцеларији, туристичкој агенцији, Агенцији за техничко саветовање и израду студија.

За финансирање програма активне политике запошљавања у Краљеву у овој години Градска управа и Национална служба за запошљавање су заједнички издвојили 15.850.000,00 динара, од чега 7.850.000,00 динара Национална служба. Ове године биће финансиран и програм самозапошљавања за незапослене Краљевчане.

Министарка Дарија Кисић Тепавчевић је подсетила на то да је Влада Републике Србије уложила више од 5,7 милијарди динара за активне мере запошљавања.

„Будући да је циљ Владе Републике Србије да сваки крај наше земље, сваки град буде економски јак, ова средства су издвојена управо за реализацију мера активне политике запошљавања, у које треба да буде укључено више од 18.000 незапослених лица, од којих је скоро 2.200 особа са инвалидитетом“, рекла је министарка, подсетивши на то да је намера да сваки град у нашој земљи посете на овакав начин и покажу „колико сви заједно радимо и колико имамо сви исти циљ“.

„Знамо да дуги низ година Kраљево није било у тако повољном положају када је у питању тржиште рада, међутим, сада видимо да запосленост расте – порасла је за 17 одсто у односу на исти период прошле године. Знамо да то није довољно, желимо боље и сигурна сам да ћемо у народном периоду то и да постигнемо“, поручила је министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Дарија Кисић Тепавчевић.

Print Friendly, PDF & Email