Приликом прве посете граду Краљеву, министарка привреде Анђелка Атанасковић обишла je, са сарадницима, представницима Града Краљева и Регионалне привредне коморе Моравичког и Рашког управног округа, производне погоне породичних компанија „Радијатор инжењеринг“ и „Елипса“, и разговарала са власницима Радојком Јанићем односно Божаном Пантовић.

Власници краљевачких фирми су гошћу упознали са својим пословањем, успесима, плановима, али и проблемима, чијим решавањем би њихово пословање било још успешније. Истакли су да је посета министарке подстрек за даљи развој, а помоћ Министарства привреде гарант још бољих резултата.

Према речима Радојка Јанића, предузећу „Радијатор инжењеринг“ недостаје квалификоване радне снаге, проблем је снабдевање репроматеријалом, као и његов квалитет, посао отежавају разна поскупљења – електричне енергије, гаса… Он је министарку упознао са даљим развојем свог предузећа, изградњом још једне производне хале, производним програмом – интересантним и за домаће и за европско тржиште, будући да раде са свим земљама у Европи, а највише са Аустријоми Немачком, где су најзахтевнија тржишта.

„За све ове године рада немамо никаквих рекламација. Ове године имамо уговоре са фирмамам из иностранства на годину дана, тако да смо обезбедили производњу. Са овим радницима и капацитетима којима располажемо, попуњени смо за ову годину. Треба нам помоћ да пребродимо велика поскупљења на тржишту, а како смо до сада одолевали великим променама и проблемима, успећемо и сада, надамо се уз помоћ Министарства привреде“, каже Јанић.

И Божана Пантовић, чија фирма успешно ради скоро четири деценије, сматра да би помоћ Министарства привреде, као и Града Краљева и Регионалне привредне коморе, и те како допринела проширењу производње и изласку на инострано тржиште. И она је предочила да је недостатак радне снаге проблем са којима се сусреће конфекција „Елипса“.

Министарка привреде је, приликом обиласка краљевачких фирми, истакла да је за Министарство привреде подстрек да у домаћој привреди и Србији има напретка и да, што је најбитније, деца остају да раде у породичним фирмама. Изразила је задовољство што „Радијатор“, поред око 300 запослених, исказује потребу за још око 100 радника, планира и проширење производње и набавку опреме, у чему Министарство може да помогне. Напоменула је и да је ово краљевачко предузеће потписник уговора за дуално образовање са ученицима Машинско-техничке школе „14. октобар“, што је један од начина да се оспособе потребни кадрови. Стога је и разговарано о томе како „везати“ децу да, када потпишу уговоре, обаве практичну наставу и науче посао, не оду у другу фирму или у иностранство, већ остану у фирми која је уложила у њих и финансијски и у њихово стручно оспособљавање.

Министарка је истакла и успешно пословање „Елипсе“, која је такође породична, „женска“ фирма, а чија власница је добитница признања „жена змај“ и председница Удружења жена предузетница у нашем граду.

Председник Регионалне привредне коморе Моравичког и Рашког управног округа Звонко Туфегџић је захвалио министарки на посети, и то са врхунским професионалцима – помоћницима за инвестиције и за мала и средња предузећа. Истакао је да Комора, са Министарством и Градом, који је увек уз своје привреднике, последњих година има најбољу могућу сарадњу, с циљем да привреда убрзано иде напред уз планирање инвестиција и нових запошљавања.

„Привредници већ дуже време имају предвидиве услове пословања. Нису били предвидиви што се тиче ковида, али што се тиче односа државе и локалне самоуправе већ дуже су предвидиви, што је за инвестиције и развој сваког предузећа веома значајно“, истакао је Туфегџић подсетивши да је министарка већ посетила територију Коморе – Чачак и Сјеницу, а у плану су Тутин и Нови Пазар.

Према речима градоначелника Краљева др Предрага Терзића, министарка показује да одлуке не треба доносити искључиво у кабинетима, већ је неопходно обилазити производне погоне и у разговору са људима који се деценијама баве производњом схватити шта је оно добро што држава ради, али и где је неопходно променити одређене одлуке.

„Наш основни циљ јесте да запошљавамо људе, да се што више радника запосли у сваком граду, у свакој општини у Србији, у сваком селу. И управо смо данас о томе разговарали – како увећати запосленост. Радује ме што је „Радијатор“ успео да потпише уговоре са иностранством – са Белгијанцима, Аустријанцима, Немцима, и да обезбеди да се производња несметано одвија од првог до последњег дана у години захваљујући већ обезбеђеним пласманима и потписаним уговорима“, рекао је градоначелник истакавши да, будући да им је потребна радна снага, млади заваривачи и бравари, имају могућност да се запосле у овој фирми.

Терзић је подсетио на то да је град Краљево, током 2018. и 2019. године,  обезбедио 38.000.000 динара и изграђено је 550 метара пута – приступне саобраћајнице ка „Радијатору“, што предузећу много значи,

„Током ове године наставићемо да улажемо у инфраструктуру за наше пруивредне субјекте. Претходне године смо завршили реконструкцију пута и изградњу канализационе мреже за предузеће „Корали“ у Конареву, у шта је укупно град Краљево уложио 21.000.000 динара. Сарадња са Министарством привреде је на јако високом нивоу, а у свему нам значајно помаже и Регионална привредна комора Моравичког и Рашког управног округа, од којих сазнајемо потребе привреде, редовно се састајемо и приликом припреме Програма уређивања грађевинског земљишта и усвајања буџета, у консултацији са привредницима и Комором, доносимо одлуке, обезбеђујемо средства, зарад потреба привреде а у циљу запошљавања људи“, рекао је градоначелник Краљева.

Градоначелник је, са својим сарадницима, пре посете привредницима, угостио минитарку привреде и њене сараднике, а у просторијама Регионалне привредне коморе организован је и састанак са краљевачким привредницима.

Министарка привреде је, каже, имала прилике да упозна Краљево препознатљиво по одличном пословању бројних предузећа, која су упошљавала велики број радника, али и Краљево са готово замрлом привредом.

„Данас имамо потпуно другачију слику – захваљујући улагањима, Kраљево поново има одличне фирме, велики број запослених радника и, што је најважније, велики број инвестиција, поготову инфраструктурних. Доћи ће и ауто-пут, тако да су то све капиталне инвестиције које Kраљеву дају могућност да буде још бољи центар целог региона. Мислим да је Министарство привреде урадило велики посао, заједно са Градом и захваљујући градоначелнику, који је био врло ажуран са својим тимом и користио практично све могућности да свом граду да најбоље што може и да искористи помоћ државе и Министарства. Председник Александар Вучић је увек тог става да треба помоћи и граду и привредницима, а ми смо на располагању за све врсте помоћи“, каже министарка истичући да ће представници Министарства, Фонда за развој, АОФИ-ја, и Привредне коморе Србије, обићи градове и општине у Србији и презентовати отворене позиве и програме подршке за које ће привредници моћи да конкуришу. Какоје истакла, према извештајима, Kраљево је максимално искористило могућности – инвестиције за опреме, почетнике, стартапове, а такође за жене, младе.

Градоначелник је посету министарке оценио као веома важну и успешну и истакао да су многи пројекти у граду Краљеву реализовани у сарадњи са Министарством привреде.

„Извршили смо реконструкцију Атлетског стадиона, која је укупно коштала 204.000.000 динара, при чему је Министарство обезбедило чак 54.000.000 динара. Уз помоћ Министарства, средствима Европске инвестиционе банке, извршена је и реконструкција Трга српских ратника, а вредност читаве инвестиције је износила 36.000.000 динара, при чему је град Kраљево обезбедио 23.000.000, а 13.000.000 су средства Министарства. Уложена су и значајна финансијска средства у опремање Индустријске зоне „Спортски аеродром“ – вредност свих радова изведених на тој локацији је 94.000.000 динара, при чему је Министарство обезбедило 39.000.000 динара. Изградили смо саобраћајницу, нову канализациону и водоводну мрежу, тротоар, расвету, а на тој локацији су већ постојали прикључци за гас, тако да смо 11 хектара понудили домаћим привредницима. „Техноград“ је купио пет хектара овог земљишта, а преостало „ЦИП инжењеринг“ и „Пеком“. Ради се о краљевачким фирмама које ће запослити још већи број радника на овој локацији“, подсетио је Терзић и додао да је, када је реч о опремању индустријских зона, припремљен пројекат за наставак изградње индустријске зоне „Спортски аеродром“.

„Биће потребно изградити и саобраћајницу у дужини од 589 метара, канализациону и водоводну мрежу, тако да ћемо ове године конкурисати код Министарства привреде како бисмо и даље омогућавали привредницима да граде своје производне погоне“, најавио је Терзић осврнувши се и на то да је град Краљево у последњих неколико година умногоме радио на увећању броја запослених.

„Захваљујући председнику Републике Србије Александру Вучићу, у нашем граду су отворене две велике фабрике – „Леони“, у којој сада ради 3.800 радника, а друга је фабрика турске „Тај групе“, у којој је запослено више од 1.000 Краљевчана. „Гир“ је 2016. године запошљавао 300 радника, а данас више од 800. Да сте некоме пре само три-четири године рекли да ће се у Краљеву производити делови за мерцедес, каблови за „Мерцедесова“ возила, као и да ће се производити најпознатије марке џинса у Kраљеву, поред осталих и „левис“, нико не би веровао. А данас је Краљево град који се убрзано развија и за само две године бићемо град који ће имати аеродром и ауто-пут, што данас у Србији имају само Београд и Ниш. Бићемо међу три града у Србији по тим параметрима. Наравно, уз снажну подршку председника, Владе, Министарства привреде“, рекао је др Предраг Терзић, градоначелник Краљева, захваливши Мистарству привреде и министарки што су граду Краљеву излазили у сусрет, уз уверење да ће сарадња бити настављена, а све у корист грађана Краљева и грађана Србије

Састанаку и обиласцима, поред министарке привреде Анђелке Атанасковић, градоначелника Краљева др Предрага Терзића и председника Регионалне привредне коморе Моравичког и Рашког управног округа Звонка Туфегџића, присуствовали су и помоћници министра Катарина Обрадовић Јовановић и Бранислав Пејчић, саветник министра Нермина Љубовић, председник ПП РПК Верица Костић, Сузана Вуксановић из Регионалне привредне коморе у Краљеву односно заменик градоначелника Вукман Ракочевић и представници стручних служби Градске управе града Краљева.

Print Friendly, PDF & Email