Село Буковица било је домаћин 13. дана грејане ракије и 7. Гегулиних дана воћа, српске ракије и вина. Поред сајамског дела – изложбe воћа, поврћа, ракије и вина, и такмичарског дела програма – кување ракије, кување гулаша и печење прасића, организован је и едукативни део – трибина под називом „Пољопривреда за будућност“.

Председник Савета Месне заједнице Буковица Небојша Стефановић је захвалио Граду Краљеву и спонзорима који су омогућили да тринаести пут организују манифестацију, поручивши да је Буковица, иако са знатно мањим бројем учесника од тридесетак пријављених, остала верна традицији и – победила.

Манифестацију, коју је 2009. године основао Славољуб Миљковић Цако,  отворио је градоначелник Краљева др Предраг Терзић.

„Драго ми је што се сваке године окупљамо у Буковици. И поред кише, велики број мештана Буковице, али и Ласца и Самаила, дошао је како бисмо разговарали о примени нових агротехничких мера, о томе како треба и садити и неговати нашу шљиву и, наравно, како бисмо разговарали о најпознатијем производу наше шљиве – српској ракији“, рекао је Терзић поздрављајући домаћине, учеснике и госте.

„Многи млади људи су одлучили да се врате на село, имамо нове засаде шљива. Уверен сам да ћемо у годинама које следе имати и више хектара нових засада и да ћемо правити и српску ракију, али и џемове, слатка и друге производе од наше шљиве“, поручио је градоначелник изразивши задовољство због великог броја пријављених учесника односно излагача, али и жаљење што их је лоше време омело да се сви и представе на овогодишњој буковичкој манифестацији.

Учесници су се надметали у дисциплини грејана ракија, али и најбоље печено прасе, најбољи штанд, најбољи етно-штанд… Најбољи добија стаклено буре од 60 литара и ваучер од двадесет садница шљива „Агроплан“ Велика Дренова, друга награда је буре од 10 литара и 10 садница шљива и трећа стаклено буре од пет литара и пет садница шљива. У осталим дисциплинама награде су пехари и признања.

У културно-уметничком програму песмом „Шљива“ све је увеселила Вера Симовић, ученица првог разреда ОШ „Чибуковачки партизани“, а полазници Културног центра Самаила представли су се играма из Шумадије.

Организатори туристичко-пољопривредно-еколошке и културне манифестације у селу Буковица су Научно-пословни центар WORLD из Kраљева и Месна заједница Буковица, у сарадњи са удружењима пољопривредника и Удружењем пословних жена „Илинка Илић“ из Kраљева, а уз подршку Града Kраљева и Центра за истраживање, науку, едукацију и посредовање ЦИНЕП из Београда, бројних пријатеља и спонзора.

Print Friendly, PDF & Email