Поводом Дана града Краљева, 7. октобра, када Српска православна црква слави Преподобног Симона монаха, и у оквиру манифестације „Саборни дани Стефана Првовенчаног – Светог Симона монаха“, у нашем граду боравиле су мошти овог светитеља – Светог Стефана, краља српског првовенчаног.
          Мошти Преподобног Симона
монаха су из манастира Студенице у Цркву Свете Тројице стигле 6. октобра, око 13.00 часова, где су остале до краја Вечерњег богослужења, које је почело у 16.00 часова.
       Свете м
ошти, смештене у храмовни простор, верници су целивали, а свештеници су их помазивали освештаним јелејем.
       Вечерњем
богослужењу је присуствовао и епископ жички г. Јустин, са свештенством и монаштвом, који је благословио петохлебницу.
           Б
огослужењу је присуствовао и градоначелник Краљева др Предраг Терзић.

         

            Мошти светога краља дочекане су у 18.00 часова у Храму Светог Саве, где је служен Акатист, благосиљана петохлебница и миросани поклоници. Целебним моштима Преподобног Симона верни народ се, уз молбе и жеље за помоћ, поклањао и целивао их.

              Свете мошти су у Храму дочекали и градоначаленик Краљева др Предраг Терзић, заменица градоначелника Марица Мијајловић и чланови Градског већа.
             
Како је истакао с
вештеник Александар Јевтић, наш град је имао велику благост и радост да у Цркву Свете Тројице и у Храм Светог Саве дођу мошти светитеља.
            „Оне су вековима биле сведок и делиле су са нашим народом страдалим историју. Кад год је народ страдао и имао сеобе, и мошти су пратиле пут народа. Сада су дошле у госте код нас. Имамо радост када нам у госте дође неко кога волимо, за то се припремамо, трудимо се да ти тренуци прођу што лепше и да што дуже трају. Сад имамо у гостима светитеља, некада краља“, поручио је свештеник истакавши да је значај моштију велики.

             „Средњовековни писци сведоче да су мошти давале многа излечења. Ми и данас, када долазимо са моштима, имамо сведочанства људи који су или сами доживели или молећи се за некога од ближњих помоћ од Бога и светитеља. Не морамо само да тражимо помоћ кад имамо муку, већ можемо и да захвалимо Богу на ономе што нам је дао, што је велика врлина“, поучио је свештеник скренувши пажњу на то да народ са вером, осећајући благодат Божју, прилази моштима светитеља.

          

 

Print Friendly, PDF & Email