Поводом Дана града Краљева, 7. октобра, када Српска православна црква слави Преподобног Симона монаха, и у оквиру манифестације „Саборни дани Стефана Првовенчаног – Светог Симона монаха“, у нашем граду боравиле су мошти овог светитеља – Светог Стефана, краља српског првовенчаног.
          Мошти Преподобног Симона
монаха су из манастира Студенице у Цркву Свете Тројице стигле 6. октобра, око 13.00 часова, где су остале до краја Вечерњег богослужења, које је почело у 16.00 часова.
       Свете м
ошти, смештене у храмовни простор, верници су целивали, а свештеници су их помазивали освештаним јелејем.
       Вечерњем
богослужењу је присуствовао и епископ жички г. Јустин, са свештенством и монаштвом, који је благословио петохлебницу.
           Б
огослужењу је присуствовао и градоначелник Краљева др Предраг Терзић.

         

            Мошти светога краља дочекане су у 18.00 часова у Храму Светог Саве, где је служен Акатист, благосиљана петохлебница и миросани поклоници. Целебним моштима Преподобног Симона верни народ се, уз молбе и жеље за помоћ, поклањао и целивао их.

              Свете мошти су у Храму дочекали и градоначаленик Краљева др Предраг Терзић, заменица градоначелника Марица Мијајловић и чланови Градског већа.
             
Како је истакао с
вештеник Александар Јевтић, наш град је имао велику благост и радост да у Цркву Свете Тројице и у Храм Светог Саве дођу мошти светитеља.
            „Оне су вековима биле сведок и делиле су са нашим народом страдалим историју. Кад год је народ страдао и имао сеобе, и мошти су пратиле пут народа. Сада су дошле у госте код нас. Имамо радост када нам у госте дође неко кога волимо, за то се припремамо, трудимо се да ти тренуци прођу што лепше и да што дуже трају. Сад имамо у гостима светитеља, некада краља“, поручио је свештеник истакавши да је значај моштију велики.

             „Средњовековни писци сведоче да су мошти давале многа излечења. Ми и данас, када долазимо са моштима, имамо сведочанства људи који су или сами доживели или молећи се за некога од ближњих помоћ од Бога и светитеља. Не морамо само да тражимо помоћ кад имамо муку, већ можемо и да захвалимо Богу на ономе што нам је дао, што је велика врлина“, поучио је свештеник скренувши пажњу на то да народ са вером, осећајући благодат Божју, прилази моштима светитеља.