Поводом обележавања 7. октобра, Дана града Краљева – Краљевдана, мошти преподобног Симона Монаха, Светог Стефана Првовенчаног, бораве у нашем граду.

Након што су с почетка 20. века нашле спокој у студеничкој светој обитељи, поред оца свога Светог Симеона, мошти ктитора и задужбинара манастира Жиче, са братом Светим Савом оснивача српске државе и самосталне српске православне цркве, нису изношене из Студенице.

Свечани дочек моштију приређен је 29. септембра у манастиру Жичи, на челу са Његовим преосвештенством епископом жичким господином Јустином, свештенством, монаштвом и верним народом. Дочеку су присуствовали и градоначелник града Краљева Томислав Илић са својим замеником Милуном Јовановићем и начелник Рашког управног округа Небојшом Симовићем.   

Како је истакао владика Јустин, обраћајући се верницима који су дошли да се поклоне моштима и да их целивају, „Свети Симон има моћ да људе уједини у љубави, слози, једномислију. Он је осведочени следбеник Христа распетога и васкрслог. Он својим присуством нама сведочи да ми православни хришћани имамо силу, нисмо било који народ, који данас јесте а сутра није, ми смо векове проживели. Чудесно је да борави у светој Жичи, где је и био, где и припада, да оде у Храм Свете Тројице и у Храм Светог Саве, који је седиште жичких епископа, и то 7. октобра када слави град“.

 „Нека Господ Бог молитвама Светог Симона, наших светих обитељи, подржи, поведе, усправи, ојача и охрабри да наставимо овај истинити пут који јесте трновит, али је и спасоносан. Молитвама Светог Симона, нека Господ дарује мир роду нашем. Амин“, беседио је владика позвавши све да приђу светим моштима, које значе моћ.

Из манастира Жиче мошти ће 30. септембра бити пренете у Цркву Свете Тројице, одакле ће 3. октобра у свечаној литији улицама града доћи до Храма Светог Саве. На празник Преподобног Симона, 7. октобра, епископ жички Јустин ће служити Свету архијерејску литургију, а у поподневним часовима мошти ће бити враћене у Студеницу.

 

           

 


                        

 

 


Посета малом Филипу   
                                            28.Септембар 2015.        

 

Градоначелник Краљева Томислав Илић и директор Фондације за помоћ најмлађима „Подржи живот“ Радоица Рстић посетили су породицу шестогодишњег Филипа Тошића из Грдице, који болује од церебралне парализе.

На иницијативу градоначелника Краљева, коме је на малог Филипа пажњу скренуо члан Градског већа Бошко Ракић, комшија Тошића, Фондација се укључила у акцију прикупљања помоћи за нашег малог суграђанина. Градоначелник се обратио Фондацији, која је покренула хуманитарну акцију у којој је сакупљено потребних 336.000 динара за Филипову операцију у специјалној хируршкој болници „Медикус“ у Ћуприји. Новац је већ уплаћен на рачун болнице и операција, коју ће извести лекари из Русије, заказана је за децембар.

Хируршка интервенција, која би Филипу поправила квалитет живота, била је препоручена пре три године, али породица није имала новца за такву једну операцију, коју иначе не финансира Републички фонд за здравствено осигурање.

У име породице и малог Филипа, свима који су помогли да се прикупи новац захвалио је његов отац Златко.

Према речима директора хуманитарне организације основане пре годину дана са циљем покретања хуманитарних акција и прикупљања помоћи за тешко оболелу децу у Србији Радоице Рстића, Фондација је прикупила више од 65 милиона динара хуманитарне помоћи, 33 деце је отишло на лечење у Србији и у иностранству.

„Фондација је партнер државе. Родитељи се прво обраћају Републичком фонду за здравствено осигурање, затим Фонду за лечење деце у иностранству. Када држава не може да омогући лечење у иностранству, обраћају се Фондацији да покрене акцију. Вишак новца у једној хуманитарној акцији усмери се на нову, као што је био случај код Филипа Тошића“, рекао је Рстић, један од, са глумцем Сергејем Трифуновићем, оснивача Фондације, у којој су и Светислав Басара, Жарко Паспаљ и многе друге познате личности.

Градоначелник Томислав Илић је захвалио на помоћи Рстићу и Трифуновићу – директору и председнику Управног одбора Фондације, на томе што су изашли у сусрет захтеву и породици.

„Надам се да ћемо и даље успешно сарађивати како бисмо још некоме помогли као што смо то учинили Филипу. Локална самоуправа ће изаћи у сусрет колико буде могла свакој породици која има проблема“, рекао је градоначелник Краљева Томислав Илић. 

                 

 

 

 

Пут у Раваници                                                      28.Септембар 2015.                                        

Село Раваница угостило је представнике града Краљева и Рашког управног округа, који су обишли радове на реконструкцији пута који води ка левачком крају и реконструисани Дом културе.

Пут повезује две општине односно два округа – Рашки и Шумадијски. Радови који се изводе су планирани у оквиру програма уређивања земљишта за 2015. годину Дирекције за планирање и изградњу Краљево. У јулу је урађен пут дужине 300 метара, у постојећој ширини, уграђено је 190 тона асфалта, а за то су из буџета града Краљева опредељена два милиона динара. Сада се даље ради на проширењу пута и постављању бетонских прстенова у циљу заштите од бујичних токова.

Како је истакао потпредседник МЗ Раваница Зоран Мијајловић, до аутопута  би се брзо стигло преко Јагодине, кад би тај пут заживео, а на томе се ради неколико година. Он је истакао и значај сређивања Дома културе за село које броји око 180 домаћинстава и има много деце, у коме је наталитет у последња два пописа у плусу. За Дом, изграђен удруженим снагама мештана и локалне самоуправе, из буџета је издвојено 1.400.000 динара.

Градоначелник краљева Томислав Илић је нагласио да град Краљево, као одговорна локална самоуправа, мисли на равномерни регионални развој територије града Краљева.

„Надам се да ћемо и овде и у целом гледићком крају још много тога урадити. Потрудићемо се да радимо на равномерном развоју, од споља ка унутра. И у наредној години ће бити издвојена средства за ту намену. Оно што смо у претходном периоду обећали сада остварујемо кроз реализација буџета за 2015. годину“, рекао је градоначелник Илић.

И начелник Рашког управног округа Небојша Симовић најавио је да ће, између осталог, током следеће године, у гледићком крају и Раваници, бити урађено седам мостова, пострадалих од поплава.

„Надам се да ћемо у наредном периоду стадион поред Дома оспособити за нормалан спортски живот мештана. Покушавамо да, колико смо у могућности, и путем донација и уштеда, урадимо што више путева, водовода, санирамо клизишта. Напори које улажемо виде се на терену. Надамо се да ће мештани и Раванице и других села препознати нашу жељу да урадимо што више“, изјавио је начелник РУО.

Након обиласка села, представници локалне самоуправе, Рашког округа и директори јавних предузећа одржали су састанак са мештанима Раванице, на коме је било речи о могућностима унапређења услова живота.

 


       

 

Print Friendly, PDF & Email