На данашњи дан, пре шест и по деценија, представом „Пут око света“, тада новоосновано Аматерско позориште Краљево кренуло је на пут ка ономе што је данас постало – успешно и признато професионално позориште – Краљевачко позориште.

Богата позоришна традиција започиње 1949. године оснивањем првог професионалног позоришта у тадашњем Ранковићеву – Градског народног позоришта Ранковићево. Позоришни живот се, након укидања, како је потом названо, Народног позоришта Ранковићево односно Краљево, 1956. године наставља успесима драмских аматера који стварају у Краљеву готово пола века – Народно позориште је престало да ради 1. септембра 1956, а одмах затим, на иницијативу председника Градске Скупштине, оформљен је иницијативни одбор, који је сазвао оснивачку скупштину Аматерског позоришта 19. септембра 1956, после које је почео рад Аматерског позоришта Краљево. Године 1993. позориште прераста у полупрофесионални тетатар, да би шест година касније стекло пуни професионални статус. У међувремену, било је знано и као Позориште 14. октобар, и као Позориште „Краљевачки октобар“. Јавна установа Краљевачко позориште основана је јуна 2001. одлуком Скупштине Општине Краљево.

Ипак, као најзначајнији датум издваја се онај када је Аматерско позориште Краљево суграђанима премијерно извело Нушићево дело, те отуда, на иницијативу директора Краљевачког позоришта Миодрага Динуловића, а према Одлуци Управног одбора установе, од ове године, 17. новембар постаје Дан Краљевачког позоришта.

Свечана прослава Дана Краљевачког позоришта је, услед епидемиолошке ситуације, изостала, али је градоначелник, са својим замеником Вукманом Ракочевићем и помоћником за културне манифестације Милошем Милишићем, који су својевремено обележили рад ове установе, обишао Краљевачко позориште и разговарао са директором и запосленима.
„Позориште у Краљеву је од 1949. године до данас променило неколико назива, али заједничко за све те године јесте да је ово позориште било – краљевачко. На представе су долазили млади људи, деца, старији… Глумили су глумци из Kраљева, глумци који су дошли у наш град и прихватили га као свој. Из овог позоришта потекли су многи глумци који су касније име Kраљева прославили широм некадашње Југославије и данашње Србије“, рекао је градоначелник Краљева др Предраг Терзић приликом посете Краљевачком позоришту поводом новоустановљеног дана установе, истичући да је јако важно да се негују млади нараштаји који ће постати део историје Краљевачког позоришта, али да је, без обзира на то да ли ће постати професионални глумци или ће се бавити потпуно другим областима друштвеног живота, најзначајније да они постану добри људи.

Градоначелник је нагласио да је сарадња између руководства Kраљевачког позоришта и града Краљева увек била заснована на међусобном разумевању.

„Град Kраљево је један од ретких градова који значајна финансијска средства, шест до седам процената буџета, издваја за културу. Али није довољно само дати новац, морате да разговарате са људима који воде установе културе, да видите какво је њихово виђење културне политике у нашем граду, шта треба променити, шта треба побољшати. Није увек неопходно обезбедити новац, некада је сасвим довољно пронаћи начин како да се помогне људима који воле културу и воле позориште. Верујте, да није љубави, ова установа никада не би овако изгледала“, поручио је др Предраг Терзић додајући:

„Драго ми је што има младих глумаца, младих људи који желе да се баве овим послом. Надам се да ћемо у години која наступа успети да добијемо још сагласности за запошљавање оних људи који већ годинама раде у Позоришту али немају стални радни однос. Да би млади људи могли да се баве уметношћу, морају да имају решено егзистенцијално питање.“

Директор Краљевачког позоришта Миодраг Динуловић је суграђанима честитао 17. новембар – Дан њиховог Kраљевачког позоришта, захваливши свима који су „градили ову кућу и борили се за статус“.

„Без њиховог рада и без њихових успеха ником не би пало на памет да Kраљеву врати професионални статус, и за то се ваља борити. Захваљујем локалном руководству, мојим пријатељима и сарадницима, који су и данас са нама – неки су у овој кући имали радни стаж, неки ову кућу поштују из дворане, али све нас који стварамо у Краљевачком позоришту изузетно поштују. У оснивачу имамо разумевање за наше жеље и потребе у границама могућности која овај град има, а нису мале“, рекао је Динуловић поручивши:

„Желим да и наредне рођендане прослављамо уз подршку нашег оснивача, али и уз пуну дворану. Желим да се ове корона мере што пре заврше и да се Краљевчани врате у своју дворану, која памти препуне сале, памти осмехе, памти аплаузе… Нека нам 17. новембар буде на срећу и на понос. Живело позориште!“

Најстарији живи глумац Kраљевачког позоришта, који је само првих девет година аматерског позоришта пратио из публике, који је у овој кући провео и животни и радни век и још увек игра у позоришту, човек који је водио сценско светло, али пре свега архиву, захваљујући којој, између осталог, знамо да је 17. новембра 1956. године „Пут око света“ гледао 191 гледалац, Миле Цвијовић Нецо, поручио је:

„Ја сам доживео, преживео и ево ме још. Тако желим и овом позоришту: шта је доживело – доживело, шта је преживело – преживело, али да живи и у будућности!“

Print Friendly, PDF & Email