Поводом предстојећег обележавања 29. новембра – Дана ослобођења Краљева у Другом светском рату, одржана је конференција за новинаре. Програм овогодишњег обележавања Дана ослобођења представили су председник Скупштине града Краљева Сретен Јовановић, председник и заменик Одбора за обележавање значајних датума у историји нашег града Миша Милосављевић и Милош Милишић, председник Друштва за неговање традиција ослободилачких ратова „Јово Курсула“ Милан Матијевић, организатори изложбе „Путевима револуције“ – Јелена Грбић, из Групе архитеката, и Војкан Трифуновић, из „Позитивне омладине“, као и Драган Мицић, поводом концерта Плесне групе  „Спектар“ и гостију из румунског града Клужа.

            Уз подсећање да је Краљево ослобођено свега 40 дана после Београда, председник Скупштине Сретен Јовановић највио је новине у обележавању овог значајног датума. Најпре ће, како је рекао, 28. новембра, бити откривен обновљени споменик на Сењаку, у Доситејевој улици.

„Намера нам је да све споменике на територији града обновимо, водећи се тиме да народ који не поштује своју историју, не заслужује будућност. Морамо више пажње да посветимо спомен-обележјима, да се сетимо када су и зашто изграђени и да им дамо место које заслужују. Сваки споменик иза себе има жртве, страшне догађаје, подсећање на претке, рођаке“, рекао је председник Скупштине.

Истог дана биће отворена и изложба „Путевима револуције“, у организацији „Групе архитеката“ из Београда и „Позитивне омладине“ из Краљева, на чију иницијативу је и уврштена у програм обележавања 71. годишњице ослобођења. Ова изложба је, према речима архитекте Јелене Грбић, настала у оквиру пројекта „Непримерени споменици“, у којем учествују организације из бивших југословенских република – Босне и Херцеговине, Словеније, Хрватске, Македоније, Србије, а који се бави споменичким наслеђем Другог светског рата и НОБ-а. За изложбу су обрађени неки од најбитнијих локалитета ових република, споменички комплекси Кадињача, Шумарице, Музеј 21. октобар и Спомен-парк у Краљеву. Изложба је тренутно отворена у Загребу и Сарајеву, ускоро ће бити у Краљеву, а следеће године у Нишу, Скопљу, Љубљани.

Увече, у Дому Војске, концерт ће одржати краљевачки плесни клуб „Спектар“ и плесна група „Jump in“ из румунског града Клужа.

            Централна манифестација биће одржана 29. новембра, у парку Пљакин шанац, код Споменика ослободиоцима Краљева. Поред полагања венаца и обраћања градоначелника града Краљева, у уметничком делу програма учествоваће глумци Краљевачког позоришта, ученици Музичке школе „Стеван Мокрањац“ и чланови градског хора „Црвчанин“.  

Како је нагласио заменик председника Одбора за обележавање значајних датума у историји града Милош Милишић, задатак Одбора јесте био да не заборавимо догађаје и људе који су чинили историју овог града.

„Дан када су партизанске и јединице Црвене армије као ослободиоци ушлe у Краљево дужни смо да памтимо, и њих и те догађаје. Ко год се борио за слободу овог града и овог народа, понос је и својих рођака и породице и свих нас. Наша дужност је да их не заборавимо. На овај начин ми то и радимо“, поручио је Милишић позвавши Краљевчане да се придруже обележавању 71. годишњице ослобођења града у Другом светском рату.

            
           

Print Friendly, PDF & Email