Поводом избора за савете месних заједница, који су заказани за недељу, 23. новембар 2014. године, а које је расписао председник Скупштине града Краљева Сретен Јовановић, одржана је конференција за новинаре.

Председник Скупштине је грађанима Краљева поручио да тог дана забораве своју партијску припадност и да бирају своје комшије за које сматрају да ће најбоље одговорити позиву за савете месних заједница.

„Очекујем да ће грађани овом приликом изабрати оне у које имају највише поверења, да ће изабрати оне за које сматрају да ће моћи да им помогну када су у невољи. Ми очекујемо да ће избори протећи у најбољем реду“, изјавио је председник Скупштине Сретен Јовановић.

Од 68 месних заједница, избори ће се у 10 одржати тајним гласањем, од 8.00 до 17.00 часова, а у осталима непосредним бирањем на самим зборовима, који су заказани за 12.00 часова.

„Очекујем да грађани изађу масовно. У већини месних заједница потребно је да 10 одсто уписаних бирача изађе на гласање да би избори били легитимни. Уколико је излазност мања од 10 одсто, одлаже се тридесет минута односно седам дана, у зависности од месне заједнице. Апелујем на грађане да изађу на изборе како бисмо их спровели на најбољи могући начин“, поручио је Сретен Јовановић.

И градоначелник града Краљева Томислав Илић је позвао суграђане да масовно изађу на изборе и да подрже оне који су најбољи међу њима. Подржавањем тих кандидата биће боље месним заједницама, сматра градоначелник, и изражава наду се да ће ови избори, који се одржавају после седам година, бити успешно одржани.

На основу извештаја Изборне комисије, председник Скупштине је донео одлуку да се избори одлажу у МЗ Бресник и Годачица због недостатака у статутима тих месних заједница. Датум одржавања биће накнадно објављен.

Савет за родну равноправност града Краљева је у локалном акционом плану планирао повећање броја жена у саветима месних заједница.

„Стога смо се укључили у кампању за изборе за савете месних заједница како би што више жена било заступљено у тим саветима. То је она најнижа инстанца на којој би жене требало да учествују. У ранијем периоду јако мали број жена је био у саветима месних заједница. Мислимо да жене могу да промене изгледе месних заједница и одлукама допринесу много више. Обишли смо Милочај, Самаила и Ушће. У Самаилима се избори спроводе тајним гласањем. Нашли смо три жене које су се кандидовале и нашле 30 потписа како би могле да  тог дана буду биране. Према потврди Изборне комисије, свака месна заједница у којој се избори спроводе тајно има по неку жену кандидата“, рекла је Лидија Павловић, заменик секретара Скупштине и председница Савета за родну равноправност, и позвала грађанке и грађане да изађу и подрже све жене које се напазе на листама као кандидати и за председнице и за чланице савета.

 

 

Print Friendly, PDF & Email