Радове на четвртој деоници пута ка Гочу, од седамнаестог до двадесет првог километра, са помоћницима и члановима Градског већа, обишао је градоначелник Краљева др Предраг Терзић, у пратњи представника предузећа „Нови Пазар-пут“ и „Путеви Србије“ односно Месне заједнице Каменица.

У до сада реконструисане три деонице пута, дужине 12,5 километара, до седамнаестог километра, држава Србија је уложила 4.600.000 евра. Вредност радова од 17. до 21. километра износи 170.000.000 динара.

Према речима шефа Секције Kраљево ЈП „Нови Пазар-пут“ Бранислава Папакоче, у првих 12,5 километара је урађено 1,9 километара пешачке стазе, што је веома битно за мештане. Урађено је и 350 метара потпорних зидова, реконструисана су два моста и направљено 12 километара ивичњака. Условна ширина пута је шест метара, са риголом – 6,5. У проширењима, ширина пута се креће од 7 до 9,5 метара на последњем делу, на 14. километру, где су, како истиче Папакоча, били захтевни радови и где је урађен зид у дужини од 200 метара.

„На четвртој деоници, од 17. до 21. километра, имамо 20.000 кубика ископа, али у материјалу пете и шесте, чак и седме категорије. Зато се врши минирање, па потом утовар и истовар материјала на планиране депоније. Траса је изузетно захтевна. И наредна деоница која је у плану, од 21. до 25. километра, има велики ископ у материјалу пете и шесте категорије, тј, стене, где не може да се ради без минирања“, објашњава шеф краљевачке секције предузећа „Нови Пазар-пут“.

Радови на путу ка Гочу прошле године су трајали практично до средине децембра, подсећа градоначелник и истиче да ове године „вредни инжењери, возачи, радници, сваког дана почињу да раде у 5.00 часова и остају до касних вечерњих сати“.

Уверен сам да ћемо, када завршимо реконструкцију до 21. километра, наставити даље, наредна четири километра, до „Шумареве куће“, за шта постоји пројектно-техничка документација. Након тога, следи нам даље пројектовање, како бисмо успели да спојимо радове који су извршени са бањске стране односно да имамо комплетно реконструисан пут до Гоча, до Добрих Вода, а да може да се настави и даље ка Врњачкој Бањи“, каже градоначелник Краљева др Предраг Терзић.

Он подсећа на то да је Град уложио финансијска средства у изградњу нових павиљона на Гочу – 65.000.000 динара, тако да деца из краљевачких основних и средњих школа, али и деца из других градова, могу да у комфорним собама проведу време.

„Реконструисаћемо даље и игралишта и радићемо што је могуће више на обогаћивању садржаја на Гочу. Неопходно је да на Гочу имамо један авантура парк, један мањи затворени базен, поред постојећих терена за кошарку, одбојку, рукомет. Цена пуног пансиона за организовану рекреативну наставу за децу из краљевачких школа износи свега 1.100 динара, и то је наш циљ – да деца из обичних, радничких породица могу да науче да скијају на Гочу, а да то њихове родитеље не кошта много. Не може свако да приушти да оде на Копаоник и Златибор, али свако може да дође на Гоч“, сматра Терзић, додајући да ћемо већ ове зиме имати жичару на малој стази, чији радови су вредни 35.000.000 динара – 20.000.000 је обезбедио Град, а 15.000.000 Министарство туризма.

Председник Месне заједнице Каменица Горан Милашиновић истиче значај радова на путу ка Гочу, где ништа слично није рађено дуже од педесет година. Како истиче, стварају се безбедни услови за вожњу, а нарочито у зимским условима. Он сматра да ће овај пут умногоме помоћи развоју сеоског туризма у овом крају, а самим тим ће и Гоч доживети поновно рађање што се тиче посете туриста. Он је искористио прилику и да захвали предузећима „Нови Пазар-пут“ и „Путевима Србије“, као и граду Краљеву.

Print Friendly, PDF & Email