Обавештење о процени штете настале од елементарних непогода.

 

Министарка Кори Удовички обишла поплављена подручја         09.03.2016.

 

Потпредседница Владе и министарка државне управе и локалне самоуправе Кори Удовички, приликом посете граду Краљеву, обишла је поплављена насеља Грдицу и Адране. Како је истакла, Влада РС ће у најкраћем року издвојити средства за обнову поплављених кућа, али и локална заједница и грађани морају да се боре против непогоде.

Удовички је изјавила да има места која су одбрањена боље него 2014, а да се овде „поплаве дешавају јер су потребна дугорочнија решења која за две године нису спроведена“.

„Морамо да их решимо, боримо се, залажемо и гледамо у очи сваком проблему. Србија је много изградила после поплава, али морамо да се боримо будући да бујичне поплаве више неће бити изузеци. Морамо да подигнемо ниво своје спремности на нову висину“, рекла је.

„Видим и љутњу и апатију, али сада морамо да се супротставимо непогоди која је ту, и да сву енергију уложимо. На нивоу Владе ћемо радити, али морају и локалне заједнице и грађани, јер може још да буде јако лошег времена“, поручила је Удовички и додала да ће се припремити материјал за поправку кућа сада, али да дугорочно решење мора да се направи.

„Бедем је једна ствар, треба погледати има ли још решења. Ово је плавни терен и сигурно ће се овде воде поново изливати док се не спречи“, рекла је потпредседница Владе и министарка Кори Удовички приликом обиласка поплављеног подручја.

         

 

 

Лекари без граница“ помажу Краљевчанима                                              09.03.2016.

 

 

Два дана након што је проглашена ванредна ситуација за територију града Краљева, у наш град је стигла прва донација. Међународна, хуманитарна, невладина организација која пружа медицинску помоћ, између осталих, и жртвама природних катастрофа, „Лекари без граница“, предвођени шефом Мисије у Србији током мигрантске кризе Стефаном Мозенгом, допремили су 200 комада ћебади, 200 кг хране и системе за грејање за особе које су се не налазе у својим домовима.

„Свесни смо ситуације која вас је задесила услед поплава. Ситуација на терену је изузетно лоша и треба јој посветити посебну пажњу. Бојимо се да ће после кише која је најављена за сутра, ситуација из лоше да пређе у катастрофалну. Неки људи су већ изгубили своје куће и биће им неопходно да се опораве од тога. С обзиром на предстојеће невреме, могуће је да ће број евакуисаних лица услед несреће превазићи капацитете које град може да пружи. Сматрамо да би било јако корисно, и ми бисмо били задовољни да видимо да, у случају погоршања ситуације, интернационалне организације буду на лицу места и помогну становницима Краљева, као и фондови ЕУ. Јако је битно одговорити у хитним ситуацијама, али је такође потребно, симултано са овим брзим одговором, радити на дугорочном опоравку“, рекао је шеф Мисије „Лекара без граница“ у Србији, додавши да, како се ситуација буде развијала, ако буде потребе, можемо очекивати још помоћи од „Лекара без граница“.

            Градоначелник Краљева Томислав Илић је захвалио на овој брзој помоћи која је прва стигла за поплављене, а на иницијативу Владе РС, тј. министра Александра Вулина. Он је истакао да Влада РС разуме у каквој је ситуацији град Краљево и да је и министарка Удовички у току дана обишла поплављена подручја. Градоначелник је нагласио да ће се сви релевантни чиниоци трудити да ситуацију и даље држе под контролом с обзиром на најаву да ће киша још падати.

Такође је најавио да ће и Еко фондација, која је 2014. Србији помогла са четири милиона евра, помоћи граду Краљеву, који ће за ту помоћ аплицирати.

         

 

 

 

Ноћни обилазак поплављеног подручја                  07/08.03.2016.

 

 

С обзиром на стање на терену и проглашену ванредну ситуацију, чланови Градског штаба за ванредне ситуације на територији града Краљева и представници релевантних чинилаца локалне самоуправе и током ноћи налазили су се на терену.
Ниво водостаја Западне Мораве код Краљева током ноћи је био већи него у Чачку. Како је најкритичније било код бедема у Грдици, ангажован је велики број људи, сва расположива механизација, Војска, Полиција, Жандармерија, а и екипе краљевачких јавних предузећа су стално на терену.

Штаб је донео одлуку о евакуацији становништва из тренутно најугроженијих подручја, тако да је највише било мештана Грдице, Адрана и Мрсаћа. За један од прихватних центара одређена је и Основна школа „Браћа Вилотијевић“ у Грдици.
Како је истакао градоначелник, на насип дужине 200 метара постављају се џакови. Ту су и омладинци и спортисти. „Настојимо да се не понови 2014. година“, рекао је он.
Начелник Рашког управног округа Небојша Симовић је рекао да је ситуација тешка, али да очекује да ће током ноћи заједно са свима који су дошли успети да одбране Грдицу.
 
         

 

 

 

 

Пријем поводом 8. марта                                       08.03.2016.

 

 

 

Председник Скупштине града Краљева Сретен Јовановић је приредио симболичан пријем за своје сараднице поводом обележавања 8. марта – Дана жена. Уз цвет, даме су добиле и прилику да уживају у стиховима посвећеним жени домаћих и страних великана поезије, које је казивао глумац Миломир Недељковић, као и у звуцима хармонике Бранка Милојчевића, ученика Музичке школе „Стеван Мокрањац“.

Председник Скупштине је поздравио одборнице, чланице Градског већа, сараднице из Одељења за скупштинске послове Градске управе града Краљева, заменицу начелника Градске управе и сараднице из других одељења и служби и осврнуо се на поплаве које су опет задесиле наш град.

„Жена ће и у превазилажењу проблема који су нас поново задесили имати велику улогу – и ви који се професионално тим послом бавите, и као неко ко живи у том подручју, и као неко ко је рођак оних који су ноћас поплављени… И у тешким ситуацијама морамо бити заједно. Овог дана, када славимо Дан жена, треба да пружимо руку једни другима, да се бар за тренутак сетимо разлога због ког смо се окупили… Драге даме, драге мајке, драге жене, драге сараднице, срећан вам празник!“, поручио је председник Скупштине града Краљева Сретен Јовановић.
       

Print Friendly, PDF & Email