Поводом обележавања 14. октобра – дана стрељања у Краљеву 1941. године, одржана је Комеморативна седница Скупштине града Краљева, а затим су на Гробљу стрељаних октобра 1941. положени венци и служен парастос, након чега је изведен и пригодан програм.

На Комеморативној седници Скупштине града Краљева, након минута ћутања жртвама стрељања, обратио се председник Скупштине града Краљева Ненад Марковић.

„Седмог дана октобра смо славили. Четрнаестог – нема места слављу. Само болном сећању на најтрагичнији догађај у нашој историји. Сећању на наше претке и опомени на то какве злочине је човек спреман да осмисли и спроведе“, рекао је Марковић.

Он је захвалио свима који су дошли да одају пошту невиним жртвама, а нарочито гостима из братског Марибора, који су у Краљево дошли да заједно обележимо дан сећања на невино страдале Краљевчане и Мариборчане тих октобарских дана 1941. године.

Професорка историје Весна Милојевић, директорка Историјског архива Краљево, беседила је о данима страдања. >>>>беседа

Рахмањиновљеву музичку нумеру „Вокализа“ је извела ученица трећег разреда средње Музичке школе „Стеван Мокрањац“ Ана Ђорђевић, у класи професорке Јелене Станић.

            Након седнице, испред зграде Градске управе, формирана је колона која је кренула пут Гробља стрељаних октобра 1941. године, док су, у организацији Ротари клуба Краљево, ученици основних школа „Свети Сава“ и „Живан Маричић“  са градоначелником града Краљева др Предрагом Терзићем, пустили 75 балона са порукама мира.  

            Након седнице испред зграде Градске управе, формирана је колона која је кренула пут Гробља стрељаних октобра 1941. године, док су, у организацији Ротари клуба Краљево, ученици основних школа „Свети Сава“ и „Живан Маричић“  са градоначелником града Краљева др Предрагом Терзићем пустили 75 балона са порукама мира.  

 

          

 

Дан сећања на најтужнији дан у историји нашег града на Гробљу стрељаних октобра 1941. окупио је бројне Краљевчане, међу којима су били и ученици краљевачких основних и средњих школа са својим наставницима и професорима. Тачно у 11.00 часова, огласиле су се сирене, које су се чуле у целом граду, а затим су чланови Градског хора „Црвчанин“, под диригентском палицом Радоша Гвозденовића, извели химну Србије.

Уследила је почасна паљба војника Друге бригаде Копнене војске, а затим се, уз звуке „Посмртног марша“, у извођењу ватрогасног „Оркестра 27. септембар“, приступило полагању венаца и цвећа на хумке стрељаних.

Венце су положили потомци жртава, званичне делегације града Краљева, Рашког управног округа, Војске, Полиције, партнерског града Марибора, политичких странака, удружења грађана, друштава, организација… Парастос су служили свештеници Епархије жичке.

Пригодним речима обратио се градоначелник града Краљева др Предраг Терзић. 
            
>>> > обраћање градоначелника     

         

            Глумци Краљевачког позоришта су извели поетско-музички рецитал „Балада о њима“, за који је текст изабрао и режирао га Миодраг Динуловић, директор Краљевачког позоришта.

       

Print Friendly, PDF & Email