Некадашњи државни празник – 7. јули, Дан устанка народа Србије, иако је, као такав, Влада Србије укинула 2001. године, и даље се, незванично, обележава. Дан устанка против фашистичког окупатора у Другом светском рату у нашем граду је обележен полагањем венаца на споменик палим борцима у Ковачима у организацији МЗ Ковачи, Друштва за неговање традиција ослободилачких ратова „Јово Курсула“ и града Краљева.

У име града, заменица градоначелника Марица Мијајловић, са члановима Градског већа, положила је цвеће на споменик подигнут у знак сећања на 34 борца из овог краја који су животе изгубили у ратовима од 1912. до 1999. године. Венце су положиле и породице жртава, као и припадници Војске, Полиције, представници удружења, политичких странака.

Према подацима, око 5.000 бораца из нашег краја су носиоци бројних одликовања у Другом светком рату, у коме је град дао велике жртве. Краљево је дало и легендарну јединицу IV краљевачки батаљон, која је изнедрила и народне хероје, који су страдали у рату – Живана Маричића, Рада Вилотијевића, Олгу Јовичић Риту, Рада Милићевића, Николу Бубала.

Како је истакла заменица градоначелника Марица Мијајловић, без обзира што је 2001. године Дан устанка, 7. јули, изашао из оквира државног празника, традиција се наставља.

„Сви треба да негујемо традицију – и мештани, и остали грађани, родбина, све институције, локална самоуправа. То је доказ да, када се удружимо, јединствени, можемо доћи до заједничког циља. На путу ка будућности морамо да се окренемо ка прошлости. Страдали су и млади људи, било је и старијих, радници и инжењери. Небитно је у датом моменту, када се сви боримо за заједнички циљ, ко је које вере, војске. Овде су жртве разних ратова, са разним обележјима, од крста до петокраке. Морамо нашим младим нараштајима да говоримо о томе. Иако сада књиге то можда не третирају, жива реч која се преноси с колена на колено можда је и битнија. Има људи који поштују обележавање овог датума, можда то раде на скроман начин, али га свакако обележе“, рекла је заменица градоначелника.

Седми јули обележава годишњицу оружане акције Рађевачке партизанске чете Ваљевског партизанског одреда, када је Жикица Јовановић Шпанац, 7. јула 1941. године, на сеоском вашару убио два жандарма.

 

         

Print Friendly, PDF & Email