У граду Краљеву, за дане викенда, на Аутодрому Берановац, одржана је ауто-трка на кружним стазама НАГРАДА КРАЉЕВА 2022 – „Берановац 50 година“, у организацији AMSK „KV Racing Team“, уз помоћ Спортског савеза Краљева и Града Краљева.

Упркос лошим временским условима, велики број љубитеља брзих аутомобила из нашег града, али и околних места и градова, окупио се да подржи такмичаре и ужива у перформансу.

Баш у нашем граду, на стази војног полигона, давне 1972. године, одржана је прва трка за шампионат Југославије у аутомобилизму, а ове године, трком националног шампионата у аутомобилизму, обележава се јубилеј – 50 година ауто-трка на Берановцу.

Градоначелнику града Краљева др Предрагу Терзићу припала је част да званично отвори такмичење. Он је пожелео добродошлицу бројној публици на, како је истакао, једини прави аутодром на Балкану, а такмичарима да остваре најбоље резултате.

„Данас је велики дан за све Краљевчане који већ пола века уживају у тркама на Берановцу. За 50 година постојања овде су се доказивале генерације краљевачке деце и такмичара из Kраљева, Србије и из целе бивше Југославије“, изјавио је Терзић.

Он је захвалио Спортском ауто и картинг савезу Србије и клубу „KV Racing Team“, који су заједно са Градом Краљевом организовали ову јубиларну трку.

„Уверен сам да ћемо заједно са овим ентузијастима радити што је могуће више на улагању финансијских средстава у сређивање стазе како бисмо сваке године имали неколико оваквих трка“, истакао је градоначелник, па додао:

„Велики број Краљевчана се окупио иако временски услови нису баш најбољи и то је доказ да Берановац живи. Сигуран сам да ћемо у годинама које следе наставити да се такмичимо на новом, још лепшем, аутодрому на Берановцу.“

Према речима председника Спортског ауто и картинг савеза Србије Дејана Чоловића, краљевачки клуб „KV Racing Team“ је три месеца, даноноћно, улагао надљудске напоре, заједно са Градом и комуналним службама, али и приватним сектором,  у сређивање стазе на Берановцу која је била запуштена и руинирана.

Чоловић је захвалио Министарству омладине и спорта, Спортском савезу Србије и Ауто-мото савезу, што су пружили подршку у организацији и обезбедили средства како би све прошло у најбољем реду. Посебну захвалност упутио је градоначелнику града Краљева који је помогао да се обезбеде средства за уређивање и асфалтирање стазе како би била безбеднија за вожњу.

Председник САКСС-а изразио је задовољство што су се клубови одазвали у великом броју, па пожелео такмичарима добру и безбедну вожњу стазом која је, са 5.200 метара скраћена на 4.000 метара и знатно је безбеднија.

Према речима организатора манифестације и председника АМСК „KV Racing Team“ Бранислава Пауновића, на трку поводом јубилеја пријавила су се 64 такмичара по класама која ће се такмичити у три дивизије – класа од три до десет, класа југо мали н, класа jуго хибрид, а као „посластицу“ за крај спремили су дивизију куп старовременских аутомобила – фића. Свака дивизија вози 16 кругова, а у купу старовременских аутомобила осам. На берановачкој стази су се опробали и учесници из региона, а почасни гости манифестације били су добро познати асови Жарко Терзић, Микица Веснић, Паја Комненовић и Мика Ђелмас.

Чоловић је захвалио градоначелнику др Предрагу Терзићу, као и Спортском савезу Краљева, на пруженој подршци у реализацији ове значајне манифестације којом је јубилеј обележен баш како доликује и Граду и Аутодрому Берановац.

На Тргу српских ратника, приликом промоције и најаве ауто-трка на кружним стазама НАГРАДА КРАЉЕВА 2022 – „Берановац 50 година“, Краљевчани су имали прилику да виде изложене аутомобиле новијих генерација који се још увек нису појављивали на шампионату, а који су у ревијалном делу атрактивном вожњом допринели еуфоричној атмосфери на самом почетку манифестације.