Градоначелник града Краљева др Предраг Терзић и директор пројекта „Знањем до посла” господин Оливер Штрајт, заједно са локалним партнерима пројекта – представником Развојног бизнис центра Немањом Јовичићем  и представником Бизнис иновационог програма Владимиром Добијем, свечано су потписали Споразум о сарадњи на спровођењу пројекта Знањем до посла” на територији града Краљева.

Циљ осмогодишњег партнерског пројекта владе Швајцарске и Србије јесте да створи предуслове за брже запошљавање младих, а споразумом је предвиђена заједничка подршка града Kраљева и швајцарско-српског пројекта „Знањем до посла” на подизању запошљивости младих кроз организацију обука на радном месту код послодаваца са територије града Kраљева.

Први човек града Краљева захвалио је представницима Швајцарске амбасаде у Србији и локалним партнерима који су са нашим градом заједничким снагама започели реализацију пројекта „Знањем до посла”.

„До 200 младих људи имаће прилику да прође обуку код послодаваца, а након тога ће моћи да заснују радни однос”, нагласио је Терзић, па додао да статистика показује да 90 одсто младих људи који су кроз овај програм прошли обуку, након тога су и добили посао.

Градоначелник сматра да ће ова обука значити граду Краљеву, а посебно људима од 18,19,30 година који до сада нису имали прилике да добију посао или су радили на местима где нису били задовољни, као и да је потписивањем Споразума о сарадњи створена значајна основа да се координирано и квалитетно спроводе даље активности на запошљавању, које представљају значајан циљ за град и све Kраљевчане.

Како је подсетио, Краљево је у периоду после 2000. године остао без 16.700 радних места у великим предузећима у нашем граду. Сада, отварањем компаније Леони, у коме ради већ 3.300 радника, и Тај групе, расте број запослених, али и у домаћим предузећима, међу којима предњачи предузеће Гир који запошљава око 800 радника, Краљевчани имају шансу да добију посао.

„Задовољан сам што млади људи сада имају могућност да уче, да се припремају за посао и да сутра, када коначно заснују радни однос, буду квалитетнији радници јер ће имати боља знања и вештине”, изјавио је градоначелник, па истакао:

„Град Краљево је за овај пројекат издвојио 2.000.000 динара из буџета за 2021. годину, а швајцарска организација је кроз овај пројекат издвојила чак 18.000.000 динара. Дакле, из нашег буџета издвајамо свега 10 одсто укупних трошкова пројекта, а све остало је донација Швајцараца и на томе им захваљујем.”

Заменик директора Швајцарске канцеларије за сарадњу при Амбасади Швајцарске Kонфедерације у Републици Србији Дерек Џорџ изразио је задовољство што ће кроз реализацију овог пројекта млади из града Краљева и околине добити прилику да стекну нова сазнања и искуства и на тај начин лакше дођу до посла.

„Одлуку града Kраљева да определи одређена финансијска средства и учествује у пројекту сматрам потврдом успешности до сада имплементираних активности програма које Швајцарска подржава. Град је препознао потребу да учествује у једној оваквој активности и тиме помогне младима са своје територије на путу до квалитетног запослења. Досадашња искуства пројекта у компанијама Електромонтажа, Леони, Радијатор и Помак показала су да је овакав модел користан и да се јача локална економија кроз све активније ангажовање младих људи који будућност граде у својим локалним заједницама”, изјавио је Џорџ.

Владимир Доби, представник Бизнис иновационог програма, појаснио је да је њихов циљ да кроз процес каријерног вођења и саветовања сазнају преференције, вештине и знања младих, како би их повезали са одговарајућим компанијама где могу да прођу обуку и на тај начин им омогуће да се запосле на територији нашег града.

За спровођење Позива на територији града Kраљева опредељују се средства за обуку до 200 младих до краја 2023. године код локалних послодаваца у укупном износу од 20.000.000 динара, а послодавци обезбеђују додатна средства из сопствених извора неопходна за организовање обука на радном месту у својим просторијама.

Укупна вредност средстава за програме обука у Kраљеву, од 2018. године до данас, износи 128.000 евра, а компаније са територије града Kраљева су допринеле са  додатних 116.000 евра и до сада је кроз програм обуке прошла 161 млада особа из града Краљева.

Print Friendly, PDF & Email