Градоначелник Краљева др Предраг Терзић, са члановима Градског већа задуженим за екологију и туризам Владимиром Лазаревићем и Миљаном Васиљевићем, обишао је домаћинства на подручју Рудна, Богутовца и Лопатнице која се баве сеоским туризмом. 

На маршрути су се нашли пансион „Небо", вила „Селена" и домаћинство „Шеклер“ на Рудну, смештај „Борисављевић“ у Богутовачкој Бањи, Етно-село „Богут" у засеоку Корићанци у Богутовцу, „Бисер Лопатнице", лечилиште „Бања Лопатница", хотел „Мило" и „Оаза мира" у Лопатници.

Рурално подручје на територији града Краљева представља велики потенцијал за развој сеоског туризма. Град је то препознао и одлучио да из буџета определи осам милиона динара за развој регистрованих домаћинстава која се баве сеоским туризмом.

Градоначелник сматра да је град учинио праву ствар спознавши значај сеоског туризма. У складу са тим, како је објаснио, циљ обиласка је био да власнике домаћинстава упознају са намером града да распише конкурс за доделу средстава из фонда намењеног за развој сеоског туризма и упути их у могућности конкурса и како треба да изгледају пројекти.

„С обзиром на то да до сада није постојала институционална подршка развоју туризма, сматрам да је стање ствари које сада постоји доста добро, али се надам да ћемо, уз адекватну подршку локалне самоуправе, имати значајније боље стање“, поручио је градоначелник Краљева након обиласка ових домаћинстава.   

Градоначелник и његови сарадници су се на терену упознали са капацитетима и плановима десетак сеоских домаћинстава, чији су власници како наши грађани, тако и странци, али и са проблемима који их тиште.

Током обиласка, два-три проблема, која се углавном тичу инфраструктуре, већ су решена.

Како наводи градоначелник, највећи број сеоских домаћинстава има проблем лоших и неадекватних путева, тако да ће град помоћи подасипањем путева и, можда, али једним мањим делом, асфалтирањем, јер многа од ових домаћинстава не желе пут са примесама модерног који би у потпуности утицао на умањење лепоте коју она као сеоска носе.

            Према речима Горана Вукићевића, власника сеоског туристичког домаћинства „Оаза мира“, председника истоименог Удружења грађана и туристичких радника, који је био домаћин и вођа пута градоначелнику и већницима, градска власт је показала озбиљну заинтересованост да стварно и конкретно помогне домаћинствима која већ, сопственим трудом и залагањем, раде пуним капацитетима.

„Надам се да ће средства из буџета бити равоправно и поштено распоређена, да нам помогну да проширимо капацитете, будући да немамо места и ослањамо се на град, који ће добити повратну корист кроз новац, туристе који се овде слију“, поручио је Вукићевић.

Градоначелник је изразио наду да ће ове вредне домаћице и домаћини имати добре пројекте којима ће конкурисати за средства која је град Краљево определио за развој сеоског туризма и успети да унапреде своје пословање.

„Надам се да ћемо у следећој години имати већи број туриста у овим објектима, да ће број ноћења бити увећан, продаја пољопривредних производа – сира, кајмака, меда, слатког, бити знатно већа и да ће корист за места у којима  постоји сеоски туризам, и за цео град Краљево, бити умногоме већа“, поручио је градоначелник.

    
    
    
    

Print Friendly, PDF & Email