Први потпредседник Владе и министар просвете, науке и технолошког развоја у Влади Републике Србије Бранко Ружић, са сарадницима, посетио је град Краљево и том приликом се састао са градоначелником Краљева др Предрагом Терзићем и његовим сарадницима, а потом обишао и Основну школу „IV краљевачки батаљон“, где се састао и са директорима краљевачких школа.

Посети и обиласку су, поред министра Ружића и градоначелника Терзића, присуствовали и државни секретар Зоран Касаловић и специјални саветник министра Ђорђе Ђоковић, као и руководилац Школске управе у Краљеву Бојана Маринковић, Драган Вулић, директор ЈКП „Пијаца“, помоћник градоначелника Милун Јовановић и чланови Градског већа Милош Угреновић и Александар Цветковић.

Према речима првог потпредседника Владе и министра просвете, науке и технолошког развоја Бранка Ружића, Основна школа „IV краљевачки батаљон“ је једна од најеминентнијих школа не само у Kраљево него региону, будући да је једина која има своју задругу и једина која има двојезичну наставу – на српском и на енглеском језику.

„Школа која броји више од 1.150 ђака и 85 чланова наставног и око 30 ваннаставног кадра, мислим да може да послужи за пример добре праксе другим школама широм Србије, па и у много развијенијим срединама попут Београда, Новог Сада или Ниша“, изразио је задовољство оним што је видео и чуо приликом обиласка краљевачке основне школе министар.

Он је подсетио и на један од најактуелнијих капиталних пројеката који се реализује преко Канцеларије за управљање јавним улагањима – Основну школу „Свети Сава“ у Рибници, вредности 389.000.000 динара, подсетивши да су у претходном периоду рађени пројекти и са краљевачком Шумарском школом.

„Важно је да је инфраструктура практично сада освежена, и то је највећи гарант да ћемо моћи да, уз одличан и едукован наставни кадар, образујемо наше будуће докторе, физичаре, хемичаре, математичаре, инжењере, културне посленике, политичаре, спортисте…“, поручио је Ружић истичући да је у Kраљеву урађено доста тога.

„Ако сагледамо са аспекта нових инвестиција, нових радних места, свега онога што је недостајало свих ових деценија у Kраљеву, Краљево је на добром путу, да не говоримо о инфраструктурним радовима у саобраћају. Мислим да тај привредни раст у великој мери помаже да наше друштво у свим сегментима постане још богатије“, казао је Ружић.

Осврнувши се на оно што, како је истакао, јесте будућност сваког друштва и државе – улагање у образовање, у оне који ће градити нашу будућност, у нашу децу, министар Бранко Ружић је изјавио да је у претходних десет година много тога урађено у инфраструктурном и смислу опремања објеката на свим нивоима образовања и васпитања – предшколског, основног, средњег и високошколског, као и ученичког стандарда.

„У том сегменту смо као држава урадили доста. Ресорно Министарство веома посвећено ради на афирмацији и едукацији и прилагођавању времену у коме живимо. Дугујемо велику захвалност наставном и ваннаставном особљу, деци – која су најважнија и која су показала висок степен одговорности и дисциплине, родитељима на разумевању, ког понекад и зафали јер је пандемија велики испит за читаво наше друштво. Ми смо се прилагодили захваљујући адаптибилност и ранијим едукацијама, стицањем дигиталних компетенција наставног кадра, тако да образовно-васпитни рад тече континуирано, без претераних проблема. Захвалност дугујемо свим школским управама које су од самог старта наснимавале садржаје који су били емитовани ученицима“, рекао је министар Ружић посебно истакавши одличну сарадњу са градоначелником Краљева др Предрагом Терзићем и његовим тимом, као и руководиоцем Школске управе Краљево Бојаном Маринковић.

Мислим да на територији читаве Републике долазимо до одређених решења и трудимо се да очувамо континуитет, бар што се тиче секторског раста плата, што је евидентно присутно током протеклих година. Наставници васпитавају нашу децу и раде један од најплеменитијих послова, поред здравствених радника, нарочито у овако турбулентним и ванредним околностима, где се исказује њихов значај“, изјавио је Бранко Ружић, први потпредседник Владе и министар просвете, науке и технолошког развоја.

Такође, оценио је веома корисном прилику да разговара са архивом директора краљевачких школа истичући да је добро да они буду тај коректив и укажу на проблеме са којим се суочавају у овим изазовним временима будући да Министарство покушава на сваки начин да им изађе у сусрет.

Веома успешну сарадњу Министарства просвете, науке и технолошког развоја и Града Краљева, заједно са Школском управом Краљево, истакао је и градоначелник Краљева, подсетивши на то да су у готово свим нивоима образовања реализовани значајни пројекти.

„Изграђена је фискултурна сала у Дому ученика средњих школа, у шта је Министарство уложио чак 53.000.000 динара како би допринело подизању ученичког и студентског стандарда. Министарство је уложило 54.000.000 у реконструкцију Машинско-техничке школе „14. октобар“, а Град је обезбедио додатних 6.000.000 динара. Реконструисали смо фасаду Гимназије и Економско-трговинске школе заједничким снагама – Министарство је обезбедило 7.000.000, а Град додатних 5.000.000 динара“, осврнуо се на завршене пројекте у нашем граду градоначелник.

Захваљујући министру, који се, како је навео, труди да помогне школству у читавој Србији, али и у Kраљеву, градоначелник је нагласио да је последња расподела рачунара и рачунарске опреме основним и средњим школама на територији града Kраљева показатељ да се једнако води рачуна о свим школама и о сваком ученику, без обзира да ли похађају школе у центру града, приградским насељима или у сеоском подручју, где поред матичне школе постоје и издвојена одељења, од којих су нека удаљена и читавих 100 километара од центра Kраљева.

„И та деца заслужују да буду информатички писмена, Министарство је то препознало и резултат су рачунари и рачунарска опрема које су добиле основне и средње школе на територији Kраљева“, казао је Терзић, додајући и другу помоћ Министарства.

„Од средине шездесетих година Основна школа „Свети Сава“ је била монтажни објекат који је служио за привремену наставу, али је она потрајала пола века. Изградња школе финансира се средствима Канцеларије за управљање јавним улагањима, а, како приликом одабира пројеката за финансирање најзначајнију улогу има ресорно министарство, Министарство просвете је препознало да је ово веома значајан пројекат за Рибницу, за ученике и нарочито битан за град Kраљево“, нагласио је Терзић.

Према његовим речима, представници Града су током претходне године обавили разговоре са министром Ружићем у циљу изградње новог вртића у насељу Воћареве ливаде у Рибници, који ће похађати чак 270 деце.

„То показује заједничку политику председника Србије, Владе Републике Србије и Министарства просвете и свих других министарстава у Влади Републике Србије. На подручју на коме се гради нова зграда Основне школе „Свети Сава“, где се граде станови за припаднике снага безбедности – за наше војнике, полицајце, припаднике БИА и ВБА, биће изграђен и вртић, како би њихова деца која још не полазе у основну школу могла да иду у вртић. Ово је веома значајно за Kраљево, да смањимо број деце које се налазе на листи чекања за пријем у вртић, и у томе имамо снажну подршку државе, Министарства просвете и министра просвете, науке и технолошког развоја“, поручио је др Предраг Терзић, градоначелник Краљева. .

Руководилац Школске управе Бојана Маринковић је нагласила да је посета првог потпредседника Владе и министра просвете Бранка Ружића потврда добре и квалитетне сарадње локалне самоуправе, Школске управе и Министарства просвете.

„Додела Светосавске награде градоначелнику Краљева др Предрагу Терзићу је још један доказ да смо на правом путу што се тиче развоја образовања у нашем граду. Сарадња са Министарством није само у побољшању услова и у инфраструктури, већ на свим нивоима образовања. Добили смо важне и одговорне задатке као Град и Школска управа – да будемо скенинг центар за више школских управа, што смо одрадили прошле године. Надам се да ћемо и у овој тренутно тешкој епидемиолошкој ситуацији наставити добру сарадњу са Министарством и да ћемо радити на побољшању услова за све институције – и основне и средње школе и предшколске установе, а све на добробит ученика“, казала је Бојана Маринковић истичући и важност састанка са директорима основних и средњих школа, који омогућава директну комуникацију са министром и у вези са свим актуелним новинама, али и проблемима са којима се школе сусрећу.

Print Friendly, PDF & Email