Трећег дана највеће војне смотре на свету – Међународног такмичења војнополицијских јединица „Чувар реда”, на војном полигону „Берановац” у Краљеву, бројни Краљевчани испратили су надметања у дисциплини „Патролна стаза војног полицајца”.

Након прве две фазе такмичења које су реализоване на војном коплексу „Жича”, а које су се састојале од појединачног гађања аутоматском пушком М70, као и полуаутоматским пиштољем „Глок”, а потом и тимском решавању задатака у условима који симулирају борбене ситуације, друге две фазе ће се одвијати на војном комплексу „Берановац”.

Потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић, који је присуствовао једном делу трећег такмичарског дана, истакао је да су екипе добро увежбане и припремљене, колико је битан тимски рад, као и и да сваки војник обави свој посао јер само тако Србија ће имати озбиљне и обучене тимове који су у стању да испуне сваки задатак који њихова земља постави пред њих.

Према речима градоначелника града Краљева др Предрага Терзића, екипе јединица војне полиције из Републике Србије, Руске ФедерацијеРепублике Kазахстан, Исламске Републике Иран, Државе Kатар и Републике Kипар, показале су изузетно висок ниво обучености, завидну спретност и припремљеност како на физичком, тако и на психичком и тактичком плану.

Терзић је истакао да је велика част што се Међународно такмичење војнополицијских јединица „Чувар реда”, које се ове године по први пут реализује у нашој земљи, одржава баш у граду Краљеву који обилује славном историјом и војничком традицијом.

Након шест година учешћа, Република Србија добила је част да буде једна од 10 земаља суорганизатора на чијим теренима ће се одвијати престижно такмичење војнополицијских јединица у дисциплини „Чувар реда”Међународне војне игре су такмичење у којем се војске из 42 земље надмећу у укупно 34 дисциплине на копну, води и ваздуху.

Наши војни полицајци су задатак да на полигону савладају 13 изазова из комбинованих сегмената војно-полицијске вештине, обуке и процедуре, од савладавања препрека, преко бацања бомби и збрињавања рањеника, па до интервенције приликом хапшења, решили за само 9 минута и 29 секунди.

Овогодишњем такмичење војних полицајаца у Србији у својству посматрача присуствују и представници војски из Арапске Републике Египат, Републике Белорусије, Републике Грчке и Републике Мађарске.

Завршну фазу и уједно најзахтевнију дисциплину „Трка хероја”, која подразумева 30 различитих препрека на шумској стази дугачкој чак 12 километара, заинтересовани грађани ће моћи да прате у петак, 4. септембра, на полигону „Берановац” од 10.00 часова.

Print Friendly, PDF & Email