Обележен 27. септембар

 

Дан добровољних ватрогасаца Србије и 81. година од оснивања Добровољног ватрогасног друштва Краљево обележени су, традиционално, 27. септембра полагањем венаца код спомен-плоче на згради старог ватрогасног дома у Улици Топлице Милана. У име града, венац је положио градоначелник Томислав Илић, са помоћницима Вукосавом Коњикушићем и Вукманом Ракочевићем.

Оркестар Добровољног ватрогасног друштва Краљево „27. септембар“ био је на челу колоне која је, од садашњег, улицама града, стигла до некадашњег ватрогасног дома.

На данашњи дан, пре 73 године, чланови оркестра Добровољног ватрогасног друштва наоружали су се и у свечаним униформама, свирајући, изашли из окупираног Краљева наочиглед немачких војника како би се прикључили партизанском одреду у борби против нациста.

Према речима Драгана Јајића, вишег ватрогасног официра, члана Извршног одбора Ватрогасног савеза Србије, чија је база у Зрењанину, у Краљеву је централно обележен 27. септембар, „светли дан ватрогасне и патриотске историје“.

Градоначелник града Краљева Томислав Илић подсетио је на подвиг храбрих краљевачких ватрогасаца и указао на то да добровољна ватрогасна друштва морамо све више неговати јер сведоци смо промене климе и тога колико природа може да буде сурова. 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email