Додела књига најбољим ученицима                                        26.01.2015.

 

 

Традиционално, сваке године уочи Светог Саве, град Краљево додељује књиге најбољим ученицима основних и средњих школа. Ове године уручено је 35 књига. Међу добитницима је био и најбољи полазник основног образовања одраслих, као и најбољи ђак смештен у краљевачком Дому ученика.

Поред градоначелника града Краљева Томислава Илића, књиге су уручили и заменик градоначелника Милун Јовановић, помоћник градоначелника Вукман Ракочевич и члан Градског већа града Краљева Миша Милосављевић.

            „Дајемо им управо књиге јер су оне симбол знања. Надамо се да ће ученици успех који су показали у основној и средњој школи показати и на факултетима и у даљем школовању, а ми ћемо се свакако трудити да обезбедимо услове да се врате у Краљево“, поручио је градоначелник Краљева Томислав Илић.

Свечаност је пратио и краћи музички програм за који су били задужени ученици завршног разреда средње Музичке школе „Стеван Мокрањац“. Руску песму Комаровског извела је, на виолини, Ивана Драгањац, уз клавирску сарадњу Сузане Сајић. Дејана Радановић је на хармоници извела композицију Јесењи пејзажи 6. став, аутора Кусјакова, а Мина Ћурчић је на клавиру одсвирала Григ оп. 73 – Етида бр. 5 ф мол.

Списак најбољих ђака


 
 
 

 

 

Рукометни савез Србије                                                           22.01.2015.

 

 

Краљево ће бити домаћин квалификационе утакмице за Европско првенство за мушкарце у Пољској, између Србије и Израела, и првог бараж меча за учешће на Светском првенству у Данкој рукометашица Србије и Румуније. То су данас договорили челни људи Рукометног савеза Србије, који су се састали са градоначелником града Краљева Томиславом Илићем и начелником Рашког управног округа Небојшом Симовићем. Предвиђено је да утакмице буду игране у новој хали спортова – рукометашице 6. или 7. јуна, а рукометаши 13. или 14. јуна ове године.

Рукометне репрезентације Србије први пут ће наступити у Краљеву, а из РСС се надају да ће атмосфера бити добра и допринети њиховој победи.

„Изузетно сам задовољан што ће наше рукометне селекције играти и у Вашем граду и да ће грађани Краљева и околине имати прилике да виде и поздраве асове попут Момира Илића, Дарка Станића, Марка Вујина, Андрее Лекић, Сање Дамњановић и других рукометних имена. Мислим да ћемо имати пуну подршку и града Краљева и Рашког округа, наших рукометних људи, и да ћемо направити два сусрета уз пуне дворане и надам се нашој победи“, истакао је Божидар Ђурковић, генерални секретар Рукометног савеза Србије, и додао: „Сигуран сам да ће бити пуне дворане. Мечеви ће бити хуманитарног карактера, а приход ће ићи за набавку магнетне резонанце.

Прдставници РСС, како кажу, размишљају да и финале купа за мушкарце организују у Краљеву. Намера им је да клубовима у Краљеву помогну да ојачају и да евентуално Краљево добије суперлигаша у мушкој конкуренцији.

„Задовољан сам што ће Краљево коначно да се врати на старе стазе што је некада било и биће поново град спорта. Ове године биће доста спортских дешавања тенис, стрељаштво, рукомет, кошарка, тако да ћемо халу максимално искористити. Надам да ће и други спортови доћи овде у Краљево и да ћемо организовати још већи број спортских такмичења“, рекао је Томислав Илић, градоначелник града Краљева, захваливши људима из РСС.

„Морам да покажем своје задовољство што смо данас били домаћини Рукометном савезу. Договорили смо се да организујемо две утакмице које ће имати хуманитарни карактер. Најбитније је што смо причали да обезбедимо магнетну резонанцу за наше грађане, будући да је нема у распону од 140 км. Цена карата ће бити симболична. Спорт није само спорт, већ привредна грана која може бити јако профитабилна, која ће довести много људи у Краљево. Надам се да ћемо после спорта покренути и туризам, привреду. Главна порука је да што више људи посети Краљево, да будемо добри домаћини и да спорт постане део нашег живота. Ако се вратимо спорту, вратићемо се здравом животу“, истакао је Небојша Симовић, начелник Рашког управног округа.

Председник Рукометног савеза Рашког округа Драган Симовић захвалио је свима, изразивши наду да ће и један од краљевачких клубова у будућности играти Супер лигу.

Гости су домаћинима поклонили официјелне дресове репрезентације Србије са њиховим именима.

 


Министар Вулин у Краљеву                                                                         21.01.2015.

 

 

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања у Влади Републике Србије Александар Вулин посетио је Геронтолошки центар у Матарушкој Бањи, где је отворио реконструисану кухињу и нову трпезарију. Ресорно министарство је у ову установу током прошле године инвестирало 17,5 милиона динара, а за реновирање кухиње и доградњу трпезарије осам милиона динара. Министар је истакао да Министарство неће штедети на стандарду корисника оваквих центара и да нису прављене уштеде на социјалним давањима, већ је повећан обим  капиталних инвестиција у инфраструктуру.  

Како је објаснила директор Геронтолошког центра Светлана Радисављевић, овим инвестицијама испуњени су сви стандарди за добијање лиценце.  

Након посете Геронтолошком центру, министар Вулин се састао и са градоначелником града Краљева Томиславом Илићем и начелником Рашког управног округа Небојшом Симовићем. Састанку су присуствовали и директор Центра за социјални рад Краљево Светлана Дражовић, директор краљевачке Филијале НСЗ Снежана Прелић, директор филијале ПИО Дејан Срећковић, начелник Инспекције рада за Рашки округ Милеса Ћиревић и други.

Након састанка, министар је, посебно се осврнувши на раднике Фабрике вагона, изјавио:

„Ми смо ту да се упознамо са проблемима и на конкретан начин их решавамо. Посебно смо разговарали о социјалном програму за вагонку, посебно смо разговарали уопште о социјалном програму. Грeшка односно кривица зашто ФВК није ушла у социјални програм у 2014. jе искључиво да пословодства фирме. Предузеће, посебно сам се распитао о томе, после разговора са представницима локалне самоуправе и округа, није доставило документацију у року и на прописаном обрасцу. Послали су само анкетне листиће које су попунили радници. То није социјални програм. И зато су одбијени. Сви су били упозорени на рокове, на форму. Контактирао сам са Министарством привреде, које је надлежно, и министром Сертићем – ниједан радник не сме да остане на улици. За сваког ће бити обезбеђен социјални програм у складу са правилима која ће важити 2015. године. Пословодство ће морати да се обрати на одговарајући начин, да да одговарајући програм, поштује закон. Не желим да радници страдају, да испаштају, зато ћемо учинити све да се у најкраћем могућем року овај проблем реши.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                             

Градоначелник Краљева Томислав Илић захвалио је министру на посети изразивши наду да се да су много тога решили, будући да је одржан састанак о горућим проблемима у Краљеву.

„Пре свега мислим на раднике Фабрике вагона. Уз нашу асистенцију, и министар је вољан да се то питање реши. Одржан је и састанак са директорима, на коме је поменуто да је 175 људи запослено самофинансирањем. Надам се да неће бити социјалних тензија и да ћемо много више на други начин сарађивати“, рекао је градоначелник Краљева Томислав Илић.

Начелник Рашког управног округа Небојша Симовић посету такође сматра конструктивном.

„Причали смо и о темамама које цео округ занимају, проблемима који прате и Рашки округ и сам град Краљево – о неизбежном питању инвестиција, запошљавању радника, јер све то онда прати и незапосленост и социјалне проблеме и оно што мучи сваког грађанина појединачно. Знамо да ће 2015. бити врло тешка у сваком погледу. Данас смо причали о проблему ФВК, свакако имамо намеру да решавамо и проблем „Аутотранспорта“, знамо да има проблема и у другим фирмама. Покушаћемо заједно са Министарством, Владом РС, на челу са премијером, да будемо увек на задатку и надам се да ћемо успети да их успешно решимо све проблеме“, истакао је начелникн РУО Небојша Симовић. 

Отворена Канцеларија за комуникацију грађана са народним посланицима          
                                                                                                 
                                                                                                     21.01.2015.

 

 

Истраживање од пре пар година је показало да само 13 одсто грађана познаје посланике из свог места. Народни посланици из Краљева одлучили су да то промене, да се удруже и оснују прву Канцеларију народних посланика у нашем граду, истакао је менаџер Канцеларије Предраг Терзић приликом отварања.

„Канцеларија пружа помоћ грађанима у комуникацији са народним посланицима зарад решавања њихових животних проблема и проблема града у целини. Међутим, у овој канцеларији и народни посланици могу договарати заједничке стратегије рада и деловања, заједничке стратегије лобирања према републичким органима. Оснивање Канцеларије не представља увећање државне управе јер сви овде волонтирају. Ми смо се овде скупили да бисмо урадили нешто за овај град, а не да би долазило до увећањa државне управе и повећања плата и средстава која се дају за функционисање свих институција у овом граду“, изјавио је менаџер Терзић.

Према речима градоначелника града Краљева Томислава Илића, први пут заједнички решавамо проблеме грађана како на локалу, тако и на републичком нивоу.

„Надам се да ће грађани посећивати Канцеларију, где ће дежурати седам посланика, где ћемо решавати проблеме сигурно много брже, боље и ефикасније. Надам се да ће ова канцеларија функционисати, јер мислим да ће допринети бољитку решавања проблема грађана, као и других проиблема“, рекао је градоначелник.

Начелник Рашког управног округа Небојша Симовић сматра да је отварање Канцеларије јако битно не само за грађане Краљева, него и Рашког округа, који такође могу да дођу у Канцеларију народних посланика да изнесу своје проблеме и траже решење тих проблема.

„Ова канцеларија ће бити битна за функционисање целог округа. Потрудићемо се да одредимо циљне групе и округа и свих градова у округу“, каже начелник РУО Симовић.

Марија Јевђић, народна посланица, првог дана рада, разговарала је са грађанима.

„Данас је била иницијатива да се скрати процедура око доношења одлука. Надам се да ће и убудуће грађани имати доста конструктивних идеја да ми, као народни посланици, излобирамо њихове идеје и заступамо ставове оних који су нас гласали и оних које представљамо у Народној скупштини. Надам се да ће грађани подржати отварање и да ће нам, осим разних питања, долазити и пружати подршку да што боље и адекватније заступамо њихове ставове и потребе у Народној скупштини“, рекла је Јевђићева.

Канцеларија (број један) се налази на првом спрату Рашког управног округа. У њој ће волонтирати седам младих људи. Примаће грађане уторком од 9 до 12 часова, а суботом ће са грађанима разговарати народни посланици. Грађани могу да закажу разговор са народним посланицима лично и на телефон 036/306-029, а преко сајта www.poslanicka-kancelarija.org могу се упознати са радом Канцеларије.
 
 

Print Friendly, PDF & Email