Једанаеста међународна конференција „Безбедност саобраћаја у локалној заједници“ (БСЛЗ), која се од 13. до 16. априла одржава у Конгресном центру „Звезда“ у Врњачкој Бањи, а под покровитељством града Краљева, најављена је на конференцији за новинаре. Домаћин Конференције БСЛЗ, која се организује у оквиру Декаде акција у безбедности саобраћаја 2011-2020 – „Безбедност  саобраћаја је систем, а не појединац!“, јесу Савет за безбедност саобраћаја града Краљева и општина Врњачка Бања.

Како је објаснио председник ужег сазива Савета за безбедност саобраћаја града Краљева Ненад Марковић, град Краљево није имао адекватне капацитете за одржавање тако великог скупа чији организатори имају специфичне захтеве, тако да, с обзиром на то да са општином Врњачка Бања имамо добру сарадњу, између осталог и у циљу безбедности саобраћаја на путевима, Конференција се одржава у Бањи.  

Он је подсетио на то да је Краљево на претходна два скупа проглашавано за најактивнију локалну самоуправу у области безбедности саобраћаја у Србији и замолио организаторе да ове године „заобиђу“ наш град са наградом.

„Иако смо вероватно опет заслужили награду, верујем да постоје друге општине и градови у којима се добро ради, а ми ове године желимо да будемо добри домаћини“, поручио је Марковић.

Он је нагласио да рад у безбедности саобраћаја мора да буде константан, да мора да се обрати пажња на све учеснике у саобраћају, посебно на угрожене категорије – децу, стара лица, мотоциклисте, бициклисте.

„Некада се то ради кроз кампању, едукацију или набавку техничких средстава, попут седишта за бебе. На све начине покушавамо да побољшамо безбедност саобраћаја. Кроз програм рада Савета, који се усваја на почетку године, одредимо активности према одређеним категоријама“, каже Марковић.

Председник краљевачког Савета је посебно истакао чињеницу да је на територији нашег града, за прва три месеца ове године, погинула само једна особа. 

Како је најавио, увођење видео надзора у нашем граду се планира након ребаланса буџета у овој години, а постављање брзинског дисплеја наредне седмице, након повезивања дисплеја на извор напајања, и то у улицама Јована Дерока, Доситејевој и у Рибници на Жичком путу.

Проф. Крсто Липовац, председник Програмског одбора Конференције и шеф Катедре за безбедност саобраћаја на Саобраћајном факултету, истакао је да је Савет за безбедност на територији града Краљева спровео неколико веома значајних и за Србију иновативних активности у безбедности саобраћаја и, у тим областима, постао лидер, од којег се учи. 

Према речима Липовца, Конференција има циљеве – трансфер знања из света, трансфер међународне најбоље праксе и трансфер различитих важних докумената из међународне праксе. Има амбицију да подстакне рад на локалу и помогне сталном унапређивању организација које раде на локалу, успостављању своје и координације са државним институцијама. Конференција је прилика да се представе локалне самоуправе колико је и шта ко радио.

„Надамо се да ће будућност управљања безбедношћу саобраћаја да се темељи на чињеницама јер је то једини начин да се смањи број настрадалих у саобраћају. То је прилика и да произвођачи представе најновију опрему која се користи у безбедности саобраћаја на међународној изложби опреме“, рекао је Липовац.

Према његовим речима, све је веће интересовање младих студената да долазе на конференцију и пишу радове. Три најбоља студентска рада биће награђена и штампана у зборницима радова.

Србија је имала период од четири године непрекидног опадања броја настрадалих. Године 2014. погинуло је 536 људи, али 2015. је забележен значајан пораст броја погинулих за 90, о чему ће, како је рекао, бити речи на Конференцији – и критички, али и да се извуку поуке. Он је истакао да је Краљево у том периоду имало пад броја погинулих, додавши да „тамо где радите, имате ефекта, где не радите, немате“.

Драган Говедарица, председник Савета за безбедност саобраћаја општине Врњачка Бања, истакао је да добра сарадња општине Врњачка Бања и града Краљева може бити добар знак и за друге општине и градове како заједничким снагама може да се промовише све оно што утиче на безбедност саобраћаја. 

Др Миладин Нешић, доцент на предмету безбедност саобраћаја на Криминалистичко-полицијској академији и председник Организационог одбора Конференције БСЛЗ, нагласио је да је најбољи начин да се утиче на безбедност саобраћаја да се поштују одредбе, а да се прекршиоци кажњавају.

БСЛЗ међународна конференција спада у најзначајније научно-стручне скупове који су посвећени безбедности саобраћаја, а који се одржавају у региону југоисточне Европе и међу значајније скупове ове врсте у Европи. Прошлогодишњој Конференцији, одржаној у Крагујевцу, присуствовао је 331 учесник из Србије и иностранства – представници локалних заједница, образовних институција, компанија, јавних предузећа, државних установа, министарстава и др. Ове године се очекује око 400 учесника.

Конференција се одржава у организацији Криминалистичко-полицијске академије из Београда, Саобраћајног факултета Универзитета у Београду, Факултета техничких наука из Новог Сада, Факултета прометних знаности из Загреба, Националног техничког универзитета из Атине, Агенције за безбедност саобраћаја Србије, Удружења за безбедност саобраћаја Србије, удружења „Безбедност саобраћаја у локалној заједници“, „Савет за безбедност саобраћаја“ и других надлежних институција из земље и региона, уз подршку Министарства просвете и науке РС.

Спонзори Конференције су фирма „МРГ“ из Београда, 3М – мултинационална компанија, фирме „Модел 5“, „Селма“ и „Сигнал“, а биће и још неколико излагача на изложби која прати Конференцију.

 

 
         

 

          

KZS SAVET from zoran ljubojevic on Vimeo.

Print Friendly, PDF & Email